11 nov Rankbrain van Google: van ranking factoren naar machine learning
Google minds vs. Machine learning
Om Google Rankbrain uit te leggen nemen we je eerst mee naar de basis van SEO.
Om een website te beoordelen heeft Google in de loop der jaren honderden factoren bedacht die de waarde van een pagina en website moeten bepalen. Deze ranking factoren zijn bedacht door engineers van Google zelf.
Met het toepassen van zoekmachine optimalisatie, dit is eigenlijk het optimaliseren van een website op deze ranking factoren, kunnen websites een hogere positie in de zoekresultaten van Google behalen.
De ranking factoren zijn grofweg in te delen in drie categorieën:
- On-page optimalisatie: dit zijn de factoren op een pagina zelf die zorgen voor een hogere waarde. Is er een kwalitatieve tekst geschreven met een titel, afbeelding en een meta-description?
- Off-Page optimalisatie: dit zijn factoren die zorgen voor een hogere waarde, maar liggen buiten de pagina. Zijn er bijvoorbeeld kwalitatieve links van andere websites die naar jouw pagina linken?
- Technische optimalisatie: dit zijn de factoren die zorgen voor goede gebruikerservaring op een website. Denk bijvoorbeeld aan de laadsnelheid van de website. Ook een mobielvriendelijke website is tegenwoordig een must voor zoekmachines.
Voorheen koppelde Google exacte zoekopdrachten aan zoekresultaten. Maar natuurlijk gebruikt niet iedereen dezelfde zoekopdracht. Vaak worden er ook synoniemen of vervoegingen gebruikt. Met de komst van de Hummingbird update in 2013 was het voor Google mogelijk om zoekresultaten weer te geven die niet de exacte woordcombinaties bevatte, maar wel een duidelijke relatie met elkaar hadden.
Voor Google is het vaak lastig om deze zoekwoordcombinaties en synoniemen goed te begrijpen. Vooral als een zoekopdracht voor het eerst wordt ingetypt. Gebeurt dit vaak? In maar liefst 15% van alle zoekopdrachten gaat het om een zoekopdracht die nog nooit eerder is gebruikt. Google moet dan bepalen welk resultaat het beste past. Om gebruikers van een nog beter antwoord te voorzien heeft Google Rankbrain geïntroduceerd.
Wat is Rankbrain
Om gebruikers van een sneller en beter antwoord te voorzien heeft Google Rankbrain geïntroduceerd. Rankbrain maakt gebruik van machine learning. Door het inzetten van Machine learning traint Rankbrain zichzelf om patronen te herkennen. Zodoende is Rankbrain beter in staat om zoekresultaten te tonen die beter aansluiten bij de zoekopdracht van een gebruiker.
Anders dan voorheen waar Google honderden ranking factoren had opgesteld wordt er met Rankbrain gekeken naar de beste en populairste websites. Rankbrain analyseert deze websites en bouwt vervolgens zijn eigen algoritme. Met dit algoritme worden vervolgens ook andere websites beoordeeld.
Is Rankbrain al merkbaar?
Gedeeltelijk! Google heeft Rankbrain al een behoorlijke tijd in gebruik, maar de uitrol was in eerste instantie vrij onopgemerkt gebleven. Toch zijn er steeds meer verbeteringen in de zoekresultaten waar te nemen. Duurt het nog lang? Hier is natuurlijk moeilijk antwoord op te geven, maar door het zelflerend vermogen van Rankbrain kunnen we flinke stappen verwachten in korte tijd. Dit komt mede door het toepassen van machine learning waarbij er 24/7 kennis wordt opgedaan.
Rankbrain in de praktijk
Stel je bent op zoek naar een nietmachine, maar je weet even niet het juiste woord en je zoekt vervolgens op ‘apparaat om blaadjes aan elkaar te maken’. In de resultaten blijkt dat Google het enigszins begrijpt. Zie het 4e resultaat. Dit is echter nog niet het 1ste resultaat!
Mocht je op zoek zijn naar een boormachine en je zoekt bijvoorbeeld op ‘elektrisch apparaat gat in muur maken’, dan blijkt ook in deze situatie dat Google het gedeeltelijk begrijpt. Zo zie je resultaten van boormachines bij afbeelding, maar nog nauwelijks in de zoekresultaten.