6 redenen waarom jouw bedrijf toe is aan rebranding

Wanneer is een merk ‘af’? Het antwoord is nooit. Een sterk merk hebben én behouden kost continu aandacht. Van tijd tot tijd is een merk toe aan vernieuwing: of het nu gaat om een compleet nieuwe naam of positionering of alleen een aanpassing in de visuele identiteit. Maar wat zijn redenen voor een rebranding van jouw merk? Je leest ze in deze blog.

1. De behoeften in de markt veranderen

De wereld verandert snel. Nieuwe ontwikkelingen maken het voor sommige branches noodzakelijk zichzelf opnieuw uit te vinden. Andere behoeften vragen om een ander productaanbod. Een goed voorbeeld hiervan is de logo verandering Domino’s. Het bedrijf heeft de laatste decennia haar assortiment uitgebreid, alleen het logo deed anders vermoeden en paste niet meer bij de uitstraling.

bron: metmuller.nl

bron: metmuller.nl

2. Je bedrijf gaat fuseren, splitsen of wordt overgenomen

Veranderingen die in de meeste gevallen direct resulteren in een rebranding zijn fusies, overnames en splitsingen van bedrijven. Het draait hierbij niet alleen om de verandering zichtbaar te maken, maar ook om te voldoen aan de juridische eisen. Als afgesplitste partij ben je bijvoorbeeld verplicht een eigen merk te ontwikkelen. Bij fusies en overnames zijn er meerdere mogelijkheden. Zo kan het nieuwe bedrijf een volledig nieuw merk ontwikkelen. Een voorbeeld hiervan is de fusie van Heinz en Kraft Foods. Na de fusie gingen de bedrijven verder onder de naam Kraft Heinz Company en voegde hun logo’s samen tot één nieuw logo.


bron: metmuller.nl

3. Je nieuwe merk leidt tot conflict of is negatief ontvangen

Hoewel het gek klinkt, kan een rebranding leiden tot een vólgende rebranding. De kans bestaat namelijk dat een nieuw merk niet goed ontvangen wordt in de markt. Als je merkwaardering laag is, kan dit in sommige gevallen leiden tot lagere bedrijfsresultaten. Pas op dat de stijl van je merk niet te veel lijkt op een bestaand merk. Vooraf onderzoek doen is daarom essentieel!

4. Je gaat nieuwe internationale markten verkennen

Wil je de internationale markt op, maar heeft je huidige merk een te nationaal karakter? Is het merk niet uit te spreken in andere talen of wekt je merknaam verkeerde associaties op over de grenzen? Dan is rebranding een must!

5. Je logo en huisstijl zijn verouderd

Een veel voorkomende reden voor een rebranding is veroudering van een logo en huisstijl. Je voldoet niet meer aan de huidige trends voor visuele uitstraling omdat je merk gedateerd overkomt. Past je merk niet meer in deze tijd? Kies dan voor een opfrisbeurt! Een mooi voorbeeld uit onze eigen praktijk is ons project voor MindScopic, een aanbieder van kwantitatieve voedingssupplementen en gezondheidsproducten. We hebben een compleet nieuwe huisstijl ontwikkeld. Om deze huisstijl nog meer lading te geven hebben hebben we met fotografie de zuiverheid en elegante uitstraling van de MindScopic producten visueel vastgelegd. Benieuwd naar het resultaat? Bekijk het hier in ons online magazine.

6. Een nieuwe directeur zet een andere strategische koers in

Dit gebeurt heel vaak in de praktijk. Er is een nieuwe directeur aangesteld die nieuwe plannen heeft voor de organisatie. Zeker als deze persoon een ‘merkenman/-vrouw’ is, leidt dit in veel gevallen tot een rebranding. Denk bijvoorbeeld aan Apple na de terugkomst van Steve Jobs in 1997. Om te kunnen overleven moést Apple wel veranderen. En met succes kunnen we wel stellen!

Heb jij hulp nodig bij een rebranding ofwel herpositionering voor jouw bedrijf? Een logo verandering? Nieuwe merknaam? Of een volledig nieuwe huisstijl? Onze specialisten helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

Femke Jongen
[email protected]


X