28 nov Waarom fotograferen in de regen?
Leg de regen vast
Regen kan een echte sfeermaker in je foto’s zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat het er spectaculair uitziet en niet als het druilerige weer wat we allemaal kennen? Gebruik verlichting! Bij voorkeur een felle flits, maar ook een bouwlamp kan werken. Zo kun je werken met een korte sluitertijd, waardoor de regendruppels in de lucht bevriezen en je onderwerp als een silhouet wordt afgebeeld op de foto
Binnen of buiten fotograferen?
Een andere manier om gebruik te maken van de regen als sfeermaker is door het kijken naar ramen. Of beter gezegd, door ramen. Dit kan van binnen naar buiten of van buiten naar binnen. Bij zonnig weer is het vaak lastig om van buiten naar binnen te fotograferen vanwege de weerspiegeling. Daar heb je met dat grauwe weer veel minder last van, de druppels die over het glas glijden zorgen voor een melancholisch effect.
Het is ook mogelijk om van binnen naar buiten te fotograferen. Heerlijk vanuit een gerieflijke woonkamer of een gezellig café observeren wat er zich op straat afspeelt. Wanneer je dan scherp stelt op de druppels op het raam, zorgt dit voor een schilderachtig effect.
Na regen komt zonneschijn
Ook als de lucht is opgeklaard kun je blijven genieten van het feit dat het geregend heeft. Denk bijvoorbeeld aan neonreclame die ’s avonds weerspiegelt in de natte straatstenen van een stadscentrum. Maar ook met de waterplassen die nu overal liggen kun je creatief aan de slag. Houdt je camera lekker dicht bij het water en fotografeer de weerspiegeling in het water. Presenteer je foto 180 graden gedraaid voor een extra vervreemdend effect.
De weerspiegeling in deze plassen kan ook het symmetrische aspect van een foto vergroten. Dit werkt vooral bij bijvoorbeeld architectuurfoto’s erg goed.
Lekker weertje hè?
Wanneer het de volgende keer weer regent kun je vol ispiratie eropuit om de mooiste najaarstaferelen te schieten. Wil je deze foto’s ook meteen ter plekke bewerken? Lees dan deze blog eens voor handige tips!