Nudging

Online Nudging: Hoe jij jouw websitebezoekers subtiel in de goede richting stuurt

Wist je dat maar liefst 95% van onze beslissingen onbewust worden genomen? Dit betekent dat subtiele veranderingen in onze omgeving ons gedrag kunnen beïnvloeden zonder dat we het doorhebben. Deze subtiele veranderingen, worden ook wel “nudges” genoemd. Door deze nudges slim in te zetten op je website, kun je bezoekers onbewust in de gewenste richting sturen.

Nudging is niet beperkt tot de online wereld en komt veelvuldig voor in het dagelijks leven. Denk aan prullenbakken op strategische plaatsen om afval op te ruimen, looproutes in drukke gebieden en de positionering van gezonde snacks in supermarkten. Deze aanpassingen sturen het gedrag van mensen op een positieve manier, zonder expliciete instructies. Hier lees je de 10 best practices om nudging ook op jouw website toe te passen. Of je nu een webshop runt, een informatieve website beheert, of een dienst aanbiedt, deze methoden kunnen je helpen om je bezoekers te sturen en hun keuzes te beïnvloeden. Op deze manier verhoog jij de user experience op jouw website en geef jij jouw conversieratio een boost. En het mooie is: ze werken zonder dat het storend is voor je bezoekers. 

1. Gaze- en visual cueing

Onze hersenen volgen automatisch de blik van anderen. Dit principe, bekend als gaze cueing, kan je strategisch inzetten om de aandacht van je websitebezoekers te sturen. Plaats bijvoorbeeld een afbeelding van een persoon die naar een specifiek deel van je pagina kijkt, zoals een inschrijfknop of een belangrijk product. Deze visuele aanwijzingen helpen de aandacht te richten op belangrijke elementen zonder dat bezoekers zich daarvan bewust zijn. Daarnaast kun je visuele prompts zoals pijlen of andere grafische elementen gebruiken om de aandacht te trekken naar specifieke delen van de pagina. Door slim gebruik te maken van gaze- en visual cueing, kun je bezoekers subtiel leiden naar de acties die je wilt dat ze ondernemen.

2. USP-balk

Het presenteren van je USP’s op een subtiele, horizontale manier over je website kan effectief zijn om bezoekers constant te herinneren aan de voordelen van jouw product of dienst. In plaats van een opsomming die alle aandacht opeist, kunnen horizontale USP’s bovenaan of onderaan de pagina worden geplaatst, waardoor ze in het zicht blijven zonder opdringerig te zijn. Dit zorgt ervoor dat bezoekers bij elke scroll herinnerd worden aan wat jouw aanbod uniek maakt, wat hun vertrouwen kan versterken en hen kan overtuigen om verder te verkennen of een aankoop te doen.

3. Groepsdruk

Mensen zijn van nature geneigd om het gedrag van anderen te volgen, vooral als ze onzeker zijn over een beslissing. Dit fenomeen kan effectief worden gebruikt om de geloofwaardigheid van je website te verhogen. Laat zien dat anderen je al zijn voorgegaan door meldingen te tonen zoals “94% van onze klanten beveelt ons aan” of door reviews en testimonials van tevreden klanten te delen. Door het vertrouwen van bestaande klanten te benadrukken, verlaag je de drempel voor nieuwe bezoekers om ook actie te ondernemen, omdat ze zich veiliger en zekerder voelen in hun keuze.

4. Autoriteit

Mensen hebben de neiging om advies en aanbevelingen van autoriteitsfiguren te vertrouwen. Door logo’s van gerenommeerde bedrijven waarmee je samenwerkt te tonen, zoals Ideal of Klarna, kun je het vertrouwen van je bezoekers vergroten. Deze merken stralen betrouwbaarheid uit en hun associatie met jouw website kan helpen om een positieve eerste indruk te maken. Het laten zien van certificeringen, awards of partnerschappen met bekende merken kan ook bijdragen aan een gevoel van autoriteit en betrouwbaarheid, waardoor bezoekers eerder geneigd zijn om jouw product of dienst te overwegen.

5. Default Effect

Mensen hebben een natuurlijke neiging om voor de standaardoptie te kiezen omdat dit minder moeite kost. Dit principe, het default effect genoemd, kan je gebruiken door de gewenste opties als standaard in te stellen. Bijvoorbeeld, bij het aanbieden van verschillende abonnementspakketten kun je het meest voordelige of populairste pakket als standaard instellen. Door de standaardoptie strategisch te kiezen, kun je bezoekers in de richting sturen die je wenst zonder dat ze zich onder druk gezet voelen. Dit kan leiden tot hogere conversiepercentages, omdat het maken van een beslissing eenvoudiger wordt voor de bezoeker.

6. Lage drempel

Deze techniek is gebaseerd op het principe dat mensen eerder geneigd zijn om aan een groter verzoek te voldoen als ze eerst hebben ingestemd met een kleiner verzoek. Als je bijvoorbeeld gegevens van bezoekers wilt hebben voor een offerteaanvraag of prijsberekening, vraag dan in eerste instantie om minimale informatie, zoals een e-mailadres. Zodra je dit hebt, kun je later om meer details vragen. Deze geleidelijke aanpak helpt om de drempel voor bezoekers te verlagen om hun gegevens te delen, wat uiteindelijk kan leiden tot meer ingevulde formulieren en aanvragen.

7. Verwachtingsmanagement

Bezoekers willen graag weten waar ze aan toe zijn. Door duidelijk verwachtingen te managen, kun je de gebruikerservaring verbeteren en frustratie verminderen. Gebruik duidelijke en geruststellende boodschappen zoals “binnen 1 minuut berekend” of “vandaag besteld, morgen in huis” om bezoekers direct te laten weten wat ze kunnen verwachten. Deze transparantie zorgt ervoor dat bezoekers zich meer op hun gemak voelen en verhoogt de kans dat ze je website positief ervaren en de gewenste acties ondernemen.

8. Need for closure

Mensen hebben een natuurlijke behoefte om dingen af te maken waar ze aan begonnen zijn. Deze need for closure, kun je benutten door bezoekers het gevoel te geven dat ze al een stap hebben gezet, maar nog niet helemaal klaar zijn. Gebruik zinnen zoals “Je bent er bijna” of “Bijna klaar” om hen te motiveren om de funnel te doorlopen en de actie af te ronden. Door deze techniek toe te passen, verhoog je de kans dat bezoekers hun taken afmaken, zoals het invullen van een formulier of het voltooien van een aankoop.

9. Schaarste

Schaarste creëert urgentie en kan bezoekers aansporen om snel actie te ondernemen. Als mensen het gevoel hebben dat een deal bijna verlopen is of dat de voorraad bijna op is, zullen ze sneller geneigd zijn om een beslissing te nemen. Gebruik zinnen zoals “Nog maar 2 op voorraad!” of “Aanbieding geldt nog maar 24 uur” om een gevoel van schaarste te creëren. Deze techniek helpt om bezoekers aan te moedigen om direct te handelen, wat kan leiden tot een hogere conversie.

10. Loss Aversion

Mensen houden er niet van om iets te verliezen. Dit wordt loss aversion genoemd, en dit kun je gebruiken door bezoekers het gevoel te geven dat ze echt iets missen als ze geen actie ondernemen. Bijvoorbeeld: “Mis deze unieke kans niet” of “Laat deze korting niet aan je voorbijgaan”. Door de nadruk te leggen op wat bezoekers verliezen als ze niet handelen, kun je hen motiveren om sneller een beslissing te nemen, wat kan resulteren in hogere conversiepercentages. Door deze nudging-technieken toe te passen, kun je de ervaring van je websitebezoekers verbeteren en hen subtiel aanmoedigen om de gewenste acties te ondernemen. Deze methoden verhogen niet alleen de gebruiksvriendelijkheid van je website, maar ook de kans op conversies, wat uiteindelijk leidt tot een succesvollere online aanwezigheid.

Kortom: stuur de aandacht met cueing, vergroot het vertrouwen door middel van autoriteit, USP’s en groepsdruk, neem de bezoeker bij de hand met het default effect, een lage drempel, verwachtingsmanagement en need for closure. Trek ze als laatste helemaal over de streep door schaarste en loss aversion te creëren.  Het implementeren van deze nudging-technieken hoeft niet complex te zijn, maar kan een groot verschil maken in de manier waarop bezoekers jouw website ervaren en erop reageren. Probeer deze methoden direct uit en ontdek hoe je met kleine aanpassingen een grote impact kunt hebben op de conversies en het succes van je online aanwezigheid.

Lindsey Klein
[email protected]


X