24 sep Design Principe 7: Consistentie
Deze blog maakt deel uit van de MM Design Principes blogreeks en neemt de achtste plaats in van de 11-delige reeks.
Wil je meer lezen over de Design Principes? Download dan hier de greenpaper!
De visuele rode draad
Elke ochtend ga je op hetzelfde tijdstip naar je werk – liefst via dezelfde route als altijd – zet je de computer aan en geniet je van een vertrouwd kopje koffie, waarbij je ervan uitgaat dat de smaak net zoals altijd is. Slurp… heerlijk, consistentie!
Consistentie is een belangrijk onderdeel binnen het dagelijks leven. Binnen de wereld van design worden bepaalde elementen consistent doorgevoerd, om zo een gevoel van herkenbaarheid op te roepen. Dat vinden gebruikers fijn, want eigenlijk verwachten we die consistentie ook! Of het nu gaat om de knoppen op een website, het vaststellen van lettertypes voor koptitels, of zelfs de stijl van iconen op je favoriete nieuwsplatform. Deze elementen consistent doorvoeren, creëert een visuele rode draad die gebruikers helpt intuïtief te navigeren door wat je hebt gecreëerd.
Een warm welkom
Als je geen consistentie toepast, kan dat chaos veroorzaken. Inconsistentie kan een stoorzender zijn in je design, die gebruikers kan desoriënteren en zelfs af kan schrikken. Consistentie, daarentegen, is als een warm welkom; het nodigt gebruikers uit om te blijven en te verkennen, en uiteindelijk om zich verbonden te voelen met je merk. Precies; consistentie loopt breder dan designproducten op zichzelf! Het zorgt ervoor dat er samenhang ontstaat tussen de verschillende marketingmiddelen die worden ingezet, zoals flyers, de website en advertenties. Dit creëert herkenning bij de doelgroep en draagt bij aan een sterke merkidentiteit.
Consistentie versus vernieuwing
Hierbij is het de kunst om een goede balans te vinden tussen consistentie en vernieuwing. Zo wil je wel graag dat er een samenhang is tussen de visuele onderdelen, zoals buttons of illustraties. En als je kiest voor ronde vormen in je ontwerp, overweeg dan een lettertype dat deze vormen weerspiegelt. Aan de andere kant kunnen er zaken zijn, zoals jubilea of feestdagen, die smeken om een tijdelijke twist in je normaal zo consistente design.
Het vinden van de perfecte balans tussen consistentie en het durven afwijken daarvan, is precies wat een ontwerp van goed naar geweldig tilt. Het laat zien dat je merk leeft, groeit en toch trouw blijft aan zijn wortels. Onthoud dat consistentie je beste vriend is, maar wees niet bang om het soms een beetje op te schudden. Immers, wie houdt er niet van een goede verrassing op zijn tijd?
Ben je benieuwd naar het achtste Design Principe? Klik dan verder naar Design Principe 8: Ruimte.
Wil je meer lezen over de Design Principes? Download dan hier de greenpaper!