ruimte in design

Design Principe 8: Ruimte

Deze blog maakt deel uit van de MM Design Principes blogreeks en neemt de negende plaats in van de 11-delige reeks.
Wil je meer lezen over de Design Principes? Download dan hier de greenpaper!

Witruimte is meer dan lege ruimte

Witruimte, ook wel bekend als de adempauze van je design. Net zoals een goed gesprek ruimte nodig heeft voor pauzes, heeft een sterk design ruimte nodig om te ademen. Precies daar zit de magie van witruimte. Witruimte is niet zomaar lege ruimte; het is de lijm die je design bij elkaar houdt.

Denk er eens over na: zonder voldoende ruimte tussen je tekst, afbeeldingen en knoppen, wordt het ontwerp een visuele kleefpasta waar niemand zin in heeft. Ruimte gebruiken is de kunst van het weglaten, waardoor wat overblijft echt kan schitteren. Het geeft je design niet alleen een clean look, maar maakt het ook makkelijker voor je publiek om te vinden wat ze zoeken. En vergeet niet; door je tekst wat lucht te geven met grotere regelafstanden of door een ander lettertype te kiezen, maak je het geheel niet alleen mooier, maar ook leesbaarder.

Positieve ruimte

Positieve ruimte is het onderwerp of de interessegebieden in kunstwerken. Deze ruimte wordt ook wel de ‘gevulde ruimte’ genoemd, oftewel de ruimte die ingenomen wordt door objecten. Hier staat, in de meeste gevallen, belangrijke informatie. Daaromheen vinden we de negatieve ruimte en witruimte.

Negatieve ruimte en witruimte

Negatieve ruimte wordt ook wel witruimte genoemd. Hoewel de twee veel gemeen hebben met elkaar is er een verschil tussen de twee. Negatieve ruimte is niet noodzakelijkerwijs witte of lege ruimte, maar omvat de negatieve ruimte elementen op de achtergrond. Alles buiten de positieve ruimte. Witruimte is, zoals de naam doet vermoeden, de écht lege ruimte.

Door de witruimte rondom je elementen te vergroten, zoals die belangrijke call-to-action of die prachtige afbeelding, zeg je eigenlijk: “Hey, kijk hier eens naar!”. Het is als het zetten van je favoriete vaas op een lege tafel; ineens heeft het alle aandacht.

Ruimte creëren

Het toepassen van negatieve of witruimte hoeft niet ingewikkeld te zijn. Begin klein. Kijk naar je huidige ontwerp en stel jezelf de vraag ‘kan ik hier wat ruimte aan toevoegen?’. Misschien is het een kwestie van je tekstblokken wat in te korten of die knop net een tikje meer ruimte te geven. Het idee is om een gevoel van rust en balans te creëren, zodat je gebruikers zich niet overweldigd voelen. Het is niet alleen een lust voor het oog, maar het creëert ook een intuïtieve ervaring voor je gebruikers. Ze kunnen moeiteloos door je content navigeren, zonder zich te verliezen in een zee van informatie.

Negatieve ruimte en witruimte zijn je geheime wapens in de strijd tegen de visuele overload. Dus, de volgende keer dat je aan de slag gaat, onthoud dan: less is more. Laat je design ademen en je zult zien dat je boodschap niet alleen gehoord, maar ook gevoeld wordt. En wie wil dat nu niet?

Wil je meer lezen over de Design Principes? Download dan hier de greenpaper!

Tessa Schreurs
Tessa Schreurs
[email protected]


X