04 aug Tips om conversie te verhogen met een klein aantal website bezoekers.
Klein maar fijn!
Het zal niemand verbazen dat elke eigenaar van een website zo veel mogelijk conversies wil. Vaak is het zo dat niet elke website de luxe heeft om uitgebreide analyses uit te voeren. Niet alle websites hebben namelijk 1000-en bezoekers zoals bijvoorbeeld Bol.com of Coolblue. Wat nou als jouw website juist heel weinig bezoekers heeft? Kan er dan toch iets gedaan worden om te onderzoeken hoe het aantal conversies verbeterd kan worden? Of course we can! Ook voor websites van de lokale kapper of kleine bedrijven zijn er mogelijkheden. In deze blog ontdek je tips om conversie te verhogen.
Websites met een laag aantal bezoekers ondervinden een tweetal problemen:
- Hoe kunnen we de bezoekers begrijpen? Hoe kunnen we begrijpen welke struikelblokken ervoor zorgen dat bezoekers niet overgaan tot een gewenste handeling?
- Hoe kunnen we meten wat wel of juist niet werkt? Websites met veel bezoekers maken gebruik van A/B testen om te meten of een aanpassing positief werkt. Maar wat kunnen websites met een laag aantal bezoekers doen?
Laten we deze twee problemen aanpakken!
Hoe kan ik de bezoekers van mijn website beter begrijpen?
Om inzichtelijk te krijgen hoe bezoekers zich op je website bewegen zijn er een aantal technieken. Deze technieken zullen we nader gaan uitleggen:
- Gebruikers-testen
Een van de meest simpele, maar zeer effectieve testen zijn gebruikers-testen. Vraag een vriend, buurman of familielid om mee te doen. Het beste is om personen te zoeken die in de doelgroep vallen. Ook kan het handig zijn om personen de test te laten doen die niet heel technisch zijn aangelegd.
Ga aan de slag door een een scenario te schetsen en het deel voor te leggen wat diegene moet bereiken. Maak gedurende de test aantekening, maar probeer niet te helpen. Belangrijke tools om een later tijdstip nog eens terug te kijken wat er precies was gebeurd zijn Camtasia, ScreenFlow of Jing.
- Bekijk Sessies
Door het bekijken van sessies kan er veel duidelijk worden over het gedrag van de bezoekers. Belangrijke tools die hierbij kunnen helpen zijn:
Google Analytics
Google Analytics helpt je met het begrijpen waar bezoekers vandaan komen en hoe ze zich begeven op je website. Daarentegen krijg je geen inzicht waarom bezoekers bepaalde stappen hebben genomen of je website hebben verlaten.
Heatmap tools
Heatmaps tonen je precies waar bezoekers klikken ook al waren het wellicht geen daadwerkelijke buttons. Hier zit dan ook direct het grote verschil met software zoals Google Analytics.
Heatmaps tonen je direct:
– Elementen waarop geklikt zijn maar wat wellicht geen buttons waren
– Welke onderdelen van de pagina de meeste aandacht krijgt
– Hoe ver men naar beneden scrollt
Sessie-recording tools
Naast Google Analytics helpt sessie-recording tools je beter te begrijpen wat elke bezoeker op een pagina doet. Sessie-recording tools kunnen je helpen met:
– Sessie herhaling. Bekijk video’s van het scherm van bezoekers en hoe zij je website hebben bezocht. Het stelt je instaat om als het ware over de schouder mee te kijken.
– Errors te ontdekken
– Scroll maps. Bekijk hoe ver men naar belenden scrollt.
– Analyze funnels. Krijg inzichtelijk waar bezoekers afhaken.
Live chat
Live chat kan helpen om contact te krijgen met bezoekers die niet hadden overwogen om je te contacteren via telefoon.
Dat kan te maken hebben met de volgende redenen:
– Bezoekers zijn in een publieke omgeving.
– Live chat is gratis.
– Ze hebben geen tijd om te wachten in een telefonische wachtrij
– Ze hebben het gevoel dat een chat sessie minder verplichtingen heeft dan een telefoongesprek.
Live chat kan helpen met het begrijpen van: welke pagina’s problemen veroorzaken, over welke producten men vragen heeft en welke vragen/zorgen men heeft.
- Analyseer concurrenten
Analyseer de website van concurrenten. Dit kan ervoor zorgen dat problemen die jij nog niet kende onder de aandacht komt en hoe deze op te lossen. Tevens doet het analyseren van concurrenten je nadenken over hoe jij je wil positioneren ten opzichte van concurrenten.
- Neem enquêtes af
Gebruik enquêtes. Stel tegenover het invullen van de enquête wel een beloning. Hoe meer je over hebt als beloning, hoe meer bezoekers de enquête zullen invullen.
Hoe kunnen we meten wat wel of niet werkt?
Mensen met een laag website bezoekersaantal staan vaak voor een uitdaging. Testen voor conversieoptimalisatie duren vaak lang voordat er iets concreets geconcludeerd kan worden. Echter, indien goed opgezet, is er geen reden om niet te testen. Maar wat kunnen websites met een laag aantal bezoekers dan concreet doen?
- Test grote veranderingen.
Juist met een laag aantal bezoekers is het belangrijk om grote en misschien wel gekke veranderingen te testen die significante verschillen te weeg kunnen brengen.
- Meet micro conversies.
Natuurlijk worden er vaak ultieme doelen gemeten zoals het aantal conversies, maar meet ook juist de ‘aanzetten’ die tot conversies kunnen leiden. Denk hierbij aan contactpagina bezoeken, chatten met een medewerker, product bekijken, zoeken in de website, product in een winkelmandje stoppen, in/uitzoomen van een product en een product toevoegen een een verlanglijstje.
- Test belangrijkste pagina’s.
Wellicht is deze vanzelfsprekend, maar test de meest belangrijke pagina’s van je website.
- Combineer dezelfde pagina’s in een enkele test.
Wil je een call-to-action button testen en deze komt om een aantal verschillende landingspagina’s terug, dan pas de aanpassing op alle pagina’s toe en zet ze in één enkel test.
- Zorg voor een tijdelijk boost van het aantal bezoekers.
Dit kan bijvoorbeeld met het inzetten van social media, Google adverteren of het versturen van een nieuwsbrief.
Aan de slag met conversie verhogen!
Wil jij aan de slag met conversie optimalisatie, maar weet je niet waar te beginnen? Of ben je al een tijdje bezig met conversie verhogen, maar heb je enkele vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze conversie specialisten.