12 jan De nieuwe lengte van de meta description
300 karakters aan creativiteit.
Jarenlang wist elke copywriter en SEO-guru dat het maximaal aantal tekens voor een meta description (de omschrijvende tekst onder de titel in de zoekresultaten) 160 tekens mocht omvatten. Dit was een vuistregel die jarenlang heeft standgehouden. Hield je je niet aan dit aantal tekens, dan werd je omschrijving zonder pardon afgekapt. Zo sloot je jouw zin niet af met een enkele punt maar met …
Sinds afgelopen november is Google bezig met het uitbreiden van het aantal tekens in de meta description van 160 naar 300 tekens. Dit betekent dat de omschrijvingen soms wel vier regels in beslag neemt en je dus nog meer creativiteit kwijt kunt in de teksten. De extra tekens zijn zichtbaar voor zowel desktop als mobiel.
1. Wat is een meta description?
Een meta description is de tekst die je te zien krijgt in de zoekresultaten van Google en die onder de titel staat. Als ik zoek op meta description krijg ik dit als resultaat:
Het gedeelte dat lichtgroen is gearceerd is de meta description. Het doel van deze omschrijving is om bezoekers te verleiden om op jouw zoekresultaat te klikken. Met een meta description kun jij je onderscheiden van concurrenten.
Meta descriptions bestaan vaak uit een zoekwoord en een call-to-action. Ze kunnen worden ingevuld in het CMS dat je gebruikt voor je website. Laat je ze leeg? Dat kan ook, maar dan bepaalt Google welke tekst er wordt getoond. Tevens zal deze tekst worden afgekapt, wat er minder verzorgd uitziet.
2. Wat moet ik nu doen?
De uitbreiding van het aantal tekens zorgt er aan de ene kant voor dat je meer tekst kwijt kunt om bezoekers te overtuigen om op jouw zoekresultaat te klikken. Vooral bij de complexere zoekopdrachten zal dit resulteren in meer klikken.
Zijn zoekers echter even snel op zoek naar een antwoord, dan zullen ze minder snel klikken op een zoekresultaat. Dit omdat ze hoogstwaarschijnlijk het antwoord al kunnen vinden in de meta description.
Het is zeker aan te raden om tijd te spenderen aan het invullen van de meta descriptions. Een bezoeker bepaalt namelijk mede door middel van de omschrijving of hij of zij klikt op jouw zoekresultaat. Zorg er hiernaast ook voor dat het zoekwoord wordt verwerkt in de meta descriptions. Dit zorgt er namelijk voor dat zoekmachines het zoekwoord automatisch dikgedrukt maken en je dus nog meer opvalt.
Begin in ieder geval met het herschrijven van je belangrijkste pagina’s. Zoek in je websitestatistieken naar pagina’s met de meeste klikken. Dit is over het algemeen je homepagina en je products/dienstenpagina’s. Schrijf voor deze pagina’s meta descriptions met 300 tekens. Zorg er voor dat zoekers worden verleid om door te klikken en vermeld het zoekwoord. De laatste stap is natuurlijk het controleren of de uitbreiding van het aantal tekens een positief of negatief effect heeft op de CTR (= click trough rate).