12 feb In 3 stappen je website voorbereiden op voice search
Een revolutie in online zoeken!
De manier waarop mensen online zoeken is continu in verandering. De laatste jaren zagen we vooral een stijgende trend in het aantal mobiele zoekopdrachten. Nu ontstaat er weer een grote verandering in de manier waarop mensen zoekopdrachten uitvoeren: voice search.
Voice search staat wellicht nog in de kinderschoenen maar het zal de manier van online zoeken absoluut revolutioneren. In de onderstaande blog leggen we uit wat voice search precies inhoud, waarom het zo belangrijk zal worden en hoe je je in drie stappen kunt voorbereiden op deze ontwikkeling.
Voice search in een notendop
Voice search maakt het mogelijk om met je stem een online zoekopdracht uit te voeren. Praten is natuurlijk een stuk eenvoudiger dan typen en het is handsfree. Hierdoor wordt het mogelijk gemaakt aan andere taken werken terwijl je een online zoekopdracht uitvoert. Momenteel wordt het grootste deel van de voice search zoekopdrachten via mobiele telefoons verricht. Denk hierbij aan Bixby van Samsung en natuurlijk Siri van Apple. Inmiddels zijn voice assistants voor in huis sterk in opkomst. Apple heeft onlangs de Apple Homepod gelanceerd en Alexa van Amazon is al razend populair. De verwachting is dat de populariteit van deze apparaten alleen maar zal toenemen naarmate de technologie vordert en de apparaten ook in andere talen beschikbaar worden. Naar alle waarschijnlijkheid zal het aantal voice search zoekopdrachten dus flink stijgen in de komende jaren. Voor bedrijven zal het dus ook steeds belangrijker worden om hun website/webshop hierop in richten.
Stap 1: Focus in je content op long tail zoekwoorden
Bij voice search zoekopdrachten zal de nadruk meer liggen op long tail zoekwoorden in plaats van short tail zoekwoorden. Long tail zoekwoorden bestaan uit 3 of meer zoekwoorden. Deze nadruk op long tail zoekwoorden is eigenlijk vrij logisch. Gebruikers zullen geneigd zijn een complete vraag te stellen in plaats van een combinatie van zoektermen. Iemand zal bijvoorbeeld eerder de voice command: “zoek de beste restaurants rondom Maastricht” in plaats van “restaurants Maastricht” uitvoeren. Kortom, gebruikers zullen geneigd zijn spreektaal in plaats van zoekmachine taal voor voice commands te gebruiken. Om daadwerkelijk gevonden te worden bij deze zoekopdrachten is het dus van belang om de relevante long tail zoekwoorden op te nemen in de content van jouw website.
Stap 2: Maak gebruik van FAQ’s
Een FAQ (veelgestelde vragen) pagina is een handige manier op antwoord te geven op voice search zoekopdrachten. Op een dergelijke pagina kun je namelijk een veelgestelde vraag weergeven en direct een volledig antwoord geven op deze vraag. Hierdoor zal het desbetreffende voice search apparaat eerder geneigd zijn om jouw website content te gebruiken bij zoekopdrachten. Ook hier is het dus belangrijk om natuurlijke vragen/zinnen te gebruiken in plaats van combinaties van zoekwoorden.
Stap 3: Structured data
Met structured data kun je de content van je website nog functioneler maken voor zoekmachines. Door een stukje code toe te voegen aan een website kun je ‘rijkere zoekresultaten’ weergeven die voor een hogere doorklikratio zorgen. Deze “rijkere zoekresultaten” worden rich snippets genoemd. In feite zijn rich snippets dus zoekresultaten die extra informatie bieden. Wanneer je structured data toepast kunnen zoekmachines nog beter gebruikmaken van de content op jouw website om de vraag van de gebruiker te beantwoorden. Zie de onderstaande afbeeldingen voor een voorbeeld van een rich snippet.
Conclusie
Het gebruik van voice assistant devices en voice search zal de komende jaren alleen maar stijgen en de manier van online zoeken revolutioneren. Als ondernemer kun je je alvast voorbereiden op deze ontwikkeling door content aan te passen en kleine technische aanpassingen door te voeren.