26 apr Is je website voorbereid op de mobile-first index?
Tot en met nu werden de niet betaalde zoekresultaten in Google altijd gebaseerd op de desktopversie van websites. Google past nu de manier van indexeren aan en kijkt eerst naar de mobiele variant van de website. Een logische stap aangezien het aantal mobiele zoekopdrachten al jarenlang wereldwijd stijgt. Volg de onderstaande punten om je voor te bereiden op deze ontwikkeling.
1. Analyseer je huidige website
Allereerst is het verstandig om je de status van je huidige website te analyseren. Kijk of je website mobiel-vriendelijk is door deze handmatig te openen op verschillende mobiele apparaten. Is de tekst goed leesbaar en werken alle functionaliteiten? Is de laadtijd van je website maximaal 3 seconden? In dat geval is je website waarschijnlijk gewoon ‘mobile friendly’. Het is ook belangrijk om te controleren of de mobiele variant van je website ook alle desktop content bevat. Soms is bepaalde content om praktische redenen afgeschermd op mobiele apparaten, dit kan van grote invloed zijn op je zoekwoord posities. Google mist dan relevante content op de desbetreffende pagina en kan deze dus niet meenemen in de index. Gebruik ook tools zoals de, deze gratis tool toont direct of je website geschikt is voor mobiele apparaten.
2. Creëer een mobielvriendelijke website
Is de conclusie dat je website momenteel niet geschikt is voor mobiele apparaten? In dat geval is het prioriteit om zo snel mogelijk een mobielvriendelijke website te creëren zodat de nieuwe mobile-first index geen negatieve impact heeft op de zoekwoord posities. Een mobielvriendelijke website past zich automatisch aan op de schermgrootte van je apparaat. Hierdoor kan men functionaliteiten zoals menu’s en formulieren goed gebruiken op mobiele apparaten.
3. Optimaliseer de snelheid van je website
Een van de belangrijkste ranking factoren die in toekomst nog belangrijker zal worden is de laadtijd van je website. Daarnaast het is een snelle mobiele website natuurlijk een stuk prettiger voor je bezoekers. Om je website snelheid te verbeteren kun je onder andere afbeeldingen verkleinen, CSS bestanden verkleinen en gebruikmaken van browser caching. Tools zoals Google PageSpeed Insights en GT Metrix kunnen je meer inzicht geven in de laadtijd van je website.
Conclusie
Heb je op dit moment al een mobielvriendelijke website die snel is en alle desktop content bevat? In dat geval hoef je je niet druk te maken om de mobile-first index. Wanneer dit echter niet het geval is loop je het gevaar dat je website in toekomst minder goed scoort in Google. In hoeverre de mobile-first index impact heeft op de zoekwoord posities en op welke termijn dit gaat gebeuren is onduidelijk….#bettersafethansorry