16 sep Emotiemarketing, een schot in het hart!
De key tot een langdurige relatie
Onderzoek heeft uitgewezen dat onze aankoopbeslissingen voor 95 procent gebaseerd zijn op emotie. Het voordeel van een emotionele boodschap is dat het beter gelezen, gezien, geloofd en onthouden wordt. Je kunt dus zeggen dat het een goede basis is om een relatie met een merk op te bouwen en -heel belangrijk- te onderhouden. Een merk dat de consument in het hart raakt, krijgt gegarandeerd een plek in het hoofd! Toch worden emoties te weinig op een strategische manier ingezet. Hoe voeg je nu emotie toe in jouw boodschap? In dit blog geven we je een aantal tips.
In het dagelijks leven komen we continue in aanraking met emoties. We worden boos, blij, verdrietig of verrast door de dingen om ons heen. Al deze emoties zorgen voor een natuurlijke reactie in de vorm van gedrag. Als ondernemer wil je ervoor zorgen dat je door middel van emotie iemands (aankoop-)gedrag kunt beïnvloeden. Hieronder vind je een aantal emoties die je in jouw marketingstrategie kunt verwerken.
Vreugde
Een positieve emotie is vreugde. Vreugde kan in allerlei vormen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan vriendschap, liefde of genot. Deze sterke emotie zorgt voor een prettig gevoel. Dit kan ingezet worden voordat een (potentiële) klant een product of dienst heeft gekocht. Je hebt namelijk maar één kans voor een eerste indruk. Vreugde wordt veelal ondersteund door vrolijke (huisstijl)kleuren, swingende muziek en positieve (website)teksten. Heineken weet op deze emotie in te spelen door zowel de mannen als vrouwen te enthousiasmeren in één tv-reclame!
Verrassen
Verrassing, verbazing en opwinding zijn emoties die goed werken om de naamsbekendheid te vergroten. Deze vorm van marketing resulteert namelijk in veel mond-tot-mond reclame. Op het moment dat er een verrassingseffect in marketing verstopt zit, zul je zien dat diegene die het ziet of ervaart dit in veel gevallen bespreekt met zijn collega’s, vrienden of familie. Ga maar eens na hoe vaak je zelf iemand vertelt over een verbazingwekkende vorm van marketing. De bloemkoolbodem marketing van New York Pizza is een goed voorbeeld! Doordat hier veel positieve maar ook genoeg negatieve reacties uit voort kwamen, werd er wekenlang over het merk New York Pizza en de inmiddels bekende bloemkoolbodem pizza gepraat.
Vertedering
Inspelen op vertedering kan ervoor zorgen dat de klant een zwak krijgt voor het product of merk. Denk hierbij aan de veel besproken bedrijfsvideo van Mc Donalds met de uitspraak “Ze zei meneer tegen me!”. Deze vorm van marketing is vertederend en lief tegelijk waardoor het schattigheid gehalte hoog is. Dit zorgt ervoor dat men de bekende uitspraak associeert met Mc Donalds.
Emotie toevoegen aan content is een goed instrument voor wie een langdurige relatie met de klant wil aangaan. Het is geen volledige vervanger voor de rationele marketingboodschap, maar indien de emotie op de juiste manier wordt ingezet, zal het merk sneller in de top of mind van de klant blijven hangen. Met de juiste mix geef je zowel op korte als lange termijn een boost aan je merk!
Nu is het aan jou om de juiste emotie te koppelen aan jouw marketing. Kom je er toch niet helemaal uit of ben je op zoek naar een specialist die bijstuurt waar mogelijk? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!