11 mrt Aan de slag met Personal Branding
De eerste indruk; je hebt maar één kans.
Stel, je bent zelfstandig ondernemer en je wilt graag je klantenkring vergroten. Of je bent werkzoekende die zich beter wilt profileren. Je kan natuurlijk die ene leuke selfie als profielfoto gebruiken en je kan zonder een plan berichten op social media plaatsen. Ook kun je ervoor zorgen dat er op jouw website (not so) unique selling points te lezen zijn. Als zelfstandig professional, zzp’er of ondernemer is het noodzakelijk dat je een personal brand creëert. Waarom? Omdat mensen niet jouw product of dienst kopen, maar mensen kopen jou als dienstverlener! De term ‘Personal Branding’ is letterlijk de Engelse vertaling van ‘persoonlijk merk’. Dus zorg ervoor dat je een merk creëert dat weergeeft wie je bent. In dit blog staan een aantal do’s en don’t voor het creëren van jouw personal brand!
Personal Branding
Het begint allemaal bij Personal Branding. Jezelf gaan zien als een merk. Laten zien wie je bent en waar je kwaliteiten liggen. Als jij weet wie je bent, kan je dat ook beter uitdragen. Heb voor jezelf duidelijk wat je kunt, waar je voor staat en waarom je doet wat je doet. Probeer niet van te veel walletjes tegelijk te snoepen. Het is echt prima om je te focussen op één kracht en je daarmee te positioneren. Je hebt immers maar één kans om een eerste indruk te maken. En zoals het gezegde gaat: first impressions last.
De 3 pilaren in Personal Branding
Positionering: Ga niet te veel in op details, maar vertel heel concreet wat je doet en maak duidelijk wat de klant van jou kan verwachten. Een klant moet direct begrijpen wat je doet.
Mentale associatie: Je moet weten waarmee mensen jou associëren. Wat wil je dat de klant van je onthoudt en welk gevoel wil je dat er achterblijft?
Onderscheidend vermogen: Maak duidelijk waarom jij anders bent dan collega’s of concurrenten. Alleen dan blijf je hangen bij jou doelgroep.
Wat moet je niet doen bij Personal Branding?
Fout 1: Wisselen van bedrijfsnaam
Wanneer je een merk of bedrijf op de markt zet, denk dan eerste goed na over een domeinnaam. Het is niet handig om deze achteraf te wijzigen. Je naamsbekendheid zal achteruitgaan omdat mensen je niet meer zo snel herkennen. Daarnaast zal je minder goed vindbaar zijn binnen zoekmachines als Google.
Fout 2: Durf keuzes te maken
Je moet duidelijk en concreet zijn over je Personal Branding. Niet iedereen kan je leuk vinden. Durf keuzes te maken en communiceer naar de klant waar je voor staat en vooral ook waar je niet voor staat. Durf ‘nee’ te zeggen tegen een opdracht die niet in jouw straatje past. Hierdoor creëer je meer naamsbekendheid binnen jouw expertise.
Fout 3: Iemand anders gedrag kopiëren
We kijken allemaal wel tegen iemand op. Hierdoor zijn we geneigd diegene na te doen. Echter werkt dit averechts voor het bouwen van jouw personal brand. Mensen zullen er snel doorheen prikken en merken dat je niet consistent bent. Kopieergedrag zal je op lange termijn ook niet gelukkiger maken. Ontdek wie je zelf bent, daar heb je veel meer aan.
Fout 4: Niet consistent zijn
Consistentie is super belangrijk voor je Personal Branding. Consistent zijn in wat je uitstraalt en je onderscheidend vermogen is cruciaal voor de mentale associatie van de klant. Je wilt dat mensen die met jouw merk in aanraking komen altijd en overal hetzelfde gevoel krijgen en dezelfde woorden met jou als merk associëren.
Door deze tips te volgen en bewust bezig te zijn met jouw personal brand zorg je ervoor dat mensen je leren kennen en je weten te waarderen voor datgene waar jij goed in bent. Je bouwt vertrouwen op en toont aan dat jij de expert bent binnen jouw expertise. Nu is het jouw beurt. Maak voor jezelf duidelijk wat je als merk wilt uitstralen en wat mensen van je moeten onthouden. En vergeet niet; een personal brand is authentiek, consistent én onderscheidend.
Wil jij je goed profileren middels Personal Branding en weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op!