7x meer omzet uit je webshop genereren

en ook wat je vooral niet moet doen..

Als eigenaar van een webshop loop je misschien wel tegen de frustratie op dat er weinig wordt verkocht. Steeds meer mensen kopen hun producten online, maar toch zijn er genoeg webshops die problemen hebben met de verkoop van de producten.

Een webshop is een fantastisch middel om omzet te genereren. In tegenstelling tot fysieke winkels, kan je een webshop 24/7 openhouden zonder al te hoge overheadkosten. Het hebben van een webshop zorgt er niet voor dat er direct omzet binnen stroomt. Dit lijkt vaak wel zo, maar er komt toch iets meer bij kijken. Wij geven 7 tips om je webshop naar een hoger niveau te brengen en verkoop te stimuleren.

 

1. Slechte afbeeldingen en omschrijvingen

Anders dan bij shoppen in een winkelstraat, is het online niet mogelijk om producten op te pakken en te bekijken. Online wordt er juist naar afbeeldingen gekeken en omschrijvingen gelezen. Zodra afbeeldingen in de webshop van slechte kwaliteit zijn en omschrijvingen van producten kort, zal de verkoop achter blijven.

Zorg er voor dat bezoekers meerdere kwalitatieve foto’s van het product kunnen bekijken. In de meeste gevallen willen bezoekers ook het product van verschillende hoeken bekijken. Zorg er dus voor dat er kwalitatieve foto’s beschikbaar zijn die verschillende kanten van het product tonen.

Een echte omzetkiller is een korte standaard omschrijving die vaak afkomstig is van de leverancier. Ga er niet van uit dat bezoekers alleen naar de prijs kijken, maar zorg ook voor attractieve omschrijvingen van het product.

 

2. Online marketing

Stel je voor je hebt een waterkraam in de woestijn, maar niemand weet het? Misschien heb je wel een toonaangevende webshop, gesteund met een voltallige klantenservice, zonder bezoekers zal je nooit de potentie bereiken die je wenst.

Zorg er voor dat er verkeer naar je website wordt gegenereerd via online marketing. Hierbij kan je denken aan social media, Google Adwords, SEO en referrals. Zodra er meer bezoekers worden gegenereerd en reviews worden achter gelaten heeft dit een positief effect op je webshop.

 

3. Geen contactinformatie

Het lijkt op een kleine deal breaker, maar webshops die contactinformatie verstoppen of helemaal niet tonen lopen potentiële klanten mis. Klanten zijn namelijk opzoek naar hoe ze jou kunnen bereiken mochten ze nog vragen hebben of mocht er plotseling iets misgaan. Dit geeft een vorm van vertrouwen. Toon je geen adres en telefoonnummer, dan wordt het lastig om klanten daadwerkelijk je product te laten kopen.

 

4. Gecompliceerde checkout

De pioneer op het gebied van een simpele checkout is Amazon. Tegenwoordig kunnen we met zijn alle niet meer zonder. Geen ellenlange multi-step checkouts, maar juist eenvoud en enkele stappen. Het codewoord is dan ook: simpel. Laat klanten zo min mogelijk stappen doorlopen om de aankoop af te ronden.

Zorg er voor dat klanten zich niet per se hoeven te registreren om tot een aankoop over te gaan. Laat klanten het aankoopproces doorlopen en vraag op het einde of ze zich willen registreren en hun gegevens willen opslaan. Zo niet, dan kunnen ze hun bestelling afronden als gast.

 

5. Verborgen kosten

Hoe frustrerend is het als je een product wilt kopen en er komen plotseling kosten bij? Hééééééééél frustrerend. Zo frustrerend dat bijna iedereen afhaakt. Cart abandonment komt vaak voor bij verborgen kosten.

Zorg er voor dat klanten al vanaf de eerste stappen op de hoogte zijn van mogelijke extra kosten. Reken je verzendkosten? Zorg er dan altijd voor dat deze kosten worden getoond bij het selecteren van een product. Het verborgen houden ervan tot bij het afrekenen zorgt er juist voor dat bezoekers afhaken.

 

6. Grote en kleine schermen

Ook op het gebied van e-commerce zijn er grote veranderingen gaande. Veel klanten gebruiken de mobiele telefoon op Ipad om informatie op te doen over een product. Echter tegenwoordig worden er steeds meer daadwerkelijke aankopen gedaan via de mobiel. Dit zal in de toekomst alleen nog maar verder groeien. Vooral met de millenniums die mobiel georiënteerd zijn.

Zorg er dus voor dat je webshop ook op de kleinste schermen goed wordt getoond. Dubbel check of alles goed werkt. Navigatie, buttons en het betaalproces.

 

7. Verkeerde prijzen

Prijs is een grote factor online. Het is mogelijk om in enkele seconden de prijs te vergelijken van verschillende producten. Is je prijs te laag, dan denken klanten dat het slechte kwaliteit is. Is je prijs te hoog, dan denken klanten juist dat je ze een poot uitdraait.

 

Extra tips:

Eigenlijk zijn er nog twee extra tips. Aangezien klanten gewend zijn om niet te betalen voor verzendkosten, is het aan te raden om geen verzendkosten te rekenen. Natuurlijk als dit mogelijk is. Is het echt nodig dan zorg er in ieder geval voor dat de verzendkosten tot een minimum worden beperkt.

Een ander probleem doet zich voor wanneer er niet genoeg betaalmethodes zijn. Bied klanten genoeg betaalmethodes. Houd in het achterhoofd dat er per land andere betaalmethodes worden gebruikt. Zo betalen klanten in Nederland graag met iDEAL en klanten in België juist met Bancontact.

Robin Sluysmans
Robin Sluysmans
[email protected]


X