09 dec Color does matter
Hoe bereik jij je doelen met kleur?
Kleur, je kunt er niet omheen. Het is allesbepalend en je laat er mee zien waar je voor staat. Maar hoe bepaal je nou welke kleuren en kleurcombinaties bij jou passen? Hoe integreer je ze op je website of in je huisstijl? Kun je voor elk medium dezelfde kleuren gebruiken? Belangrijk om over na te denken, kleuren geven immers een belangrijke eerste indruk van je bedrijf of organisatie.
Feeling blue? De betekenis van kleuren.
Voor veel mensen is het inmiddels bekend dat iedere kleur een bepaald gevoel oproept en dat het mensen beïnvloed. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen binnen 90 seconden na de eerste visuele indruk onderbewust een beeld vormen over een persoon, omgeving of product. Tussen de 62% en 90% van dat beeld wordt beïnvloed alléén door kleur.*¹ De kleur oranje is bijvoorbeeld een activerende kleur, perfect dus voor call-2-actions op je website. (Lees ook onze blog ‘kleur en conversie: hand in hand?’ Over hoe je de juiste kleur voor je buttons bepaalt.) Hoe zit het met de rest van het kleurenspectrum? Wij vertellen het je.
Rood: hartstocht, liefde, agressiviteit en alarm.
Rood zorgt dat je niet over het hoofd gezien wordt. Het is de kleur van vuur en straalt energie, dynamiek en avontuur uit. Rood kan ook een negatieve reactie opwekken, dus pas op!
Oranje: creativiteit, enthousiasme, levenslust en bemiddeling
Wil je dat je enthousiasme goed overkomt, dan is oranje de kleur voor jou. Het laat zien dat je vasthoudend, fris en succesvol bent. Let wel op, oranje kan ook irritatie opwekken.
Geel: plezier, vertrouwen, intelligentie en geluk.
Geel, de lichtste tint in het kleurenspectrum. Geel is kleur van zon en licht maar ook van innovatie. Ben je een beetje eigenzinnig? Ga voor geel! Wil je fel geel gebruiken? Zorg dan dat niet te veel afschrikt.
Groen: geborgenheid, kalmte, natuur en groei.
Sta jij voor groei en ga je op een bewuste manier om met de wereld en alle dingen om je heen? Dan is groen een goede match voor jou.
Blauw: betrouwbaarheid, stabiliteit, veiligheid en loyaliteit.
Hemelsblauw, koningsblauw, Delftsblauw, blauw is duidelijk een kleur met aanzien. Het straalt rust uit en is de kleur van zakelijkheid, standvastigheid en diplomatie.
Paars: nobelheid, ambitie, luxe en spiritualiteit.
Een mystieke kleur die veel wordt geassocieerd met luxe en vorstelijkheid. Begeeft jouw bedrijf zich graag in hogere sferen? Paars brengt de exclusiviteit waar jij naar zoekt. Wel exclusief maar niet zweverig? Gebruik paars dan als steunkleur.
Magenta: sensueel, vrouwelijk, daadkracht en motivatie.
Magenta is gevoelig, intuïtief en zoet. Als je voor zorgzaamheid en gevoeligheid staat is magenta jouw kleurpartner.
Zwart: modieus, formeel, moedig en verdriet.
Zwart is eigenlijk geen kleur, sterker nog het is het ontbreken van kleur. Het staat voor discipline, avant-garde en kwaliteit. Pas ervoor op dat je niet te veel somberheid uitstraalt.
Grijs: industrieel, balans, kwaliteit en praktisch.
Vaak gezien als de saaie, emotieloze jongen van de klas. Maar altijd stabiel en elegant. Het straalt rust, kwaliteit en duurzaamheid uit. Een kleur waar je op kunt bouwen.
*¹Bron: CCICOLOR – Institute for Color Research
Primair, secundair of tertiair?
Je kunt kleur indelen in drie eeuwen oude traditionele indelingen. Al gebruikt door de grootmeesters van de kunst.
Primaire kleuren
Rood, blauw en geel. Deze kleuren vormen de basis van alle andere kleuren in het spectrum
Secundaire kleuren
Deze ontstaan door een menging van 2 primaire kleuren.
Tertiaire kleuren
Je raadt het al, deze worden gevormd door een primaire en secundaire kleur te combineren.
Kleurgebruik en combinaties
“Wij matchen net zo goed bij elkaar als rood en groen”
Fijn om de kleurenleer weer fris in het geheugen te hebben maar hoe je gebruik en combineer je ze?
Complementair
Complementaire kleuren staan in het kleurenwiel tegenover elkaar. Je boodschap komt met kracht over.
Analoog
Analoge kleuren liggen naast elkaar in het spectrum. Ze stralen harmonie en rust uit.
Driehoekig
Driehoekige kleuren vormen een driehoek in het kleurenwiel. Ze zijn gebalanceerd en brengen evenwicht in je logo en huisstijl.
Split-complementair
Net een beetje anders dan het complementaire schema. Net wat minder heftig in contrast maar matchen net zo goed.
Rechthoekig
Gebruik je een van de complementaire kleuren? De kleuren in dit schema zijn dan perfect als accentkleur.
Vierkant
In dit schema wordt er ook één hoofdkleur gebruikt en kies je voor een of meerdere accentkleuren. Dit zorgt voor een mooie balans. Een goed evenwicht tussen warme en frisse kleuren komen je design zeker ten goede.
Kleuren en media
Het zal je vast al een keer opgevallen zijn, de kleur op je beeldscherm is anders dan de kleur op je drukwerk. Dat komt doordat er RGB- en CMYK-kleuren worden gebruikt. Dit zijn twee belangrijke kleurmodellen die iedere ontwerper kent. Maar voor een ‘leek’ is het verschil niet altijd duidelijk.
RGB (red, green, blue)
RGB is het kleurmodel dat je tegenkomt op beeldschermen, zoals je mobiele apparaten en televisie. Het is een additief kleurmodel wat betekend dat de basis kleurloos (zwart) is, zoals een uitgeschakelde televisie. Hier wordt licht aan toegevoegd waardoor de verschillende kleuren een andere intensiteit hebben zodat de juiste kleur weergegeven wordt.
CMYK (cyaan, magenta, yellow, key oftewel zwart)
CMYK is een substractieve kleurmodus. Wit is hierbij de basiskleur waarbij alle kleurcomponenten worden gebruikt om bepaalde kleuren te filteren. De donkerste kleuren krijg je door alle kleuren in hoge waardes te mengen, maar dan kom je hoogstens op donkerbruin uit. Daarom is zwart hieraan toegevoegd. CMYK-kleuren worden opgeschreven door voor elk kleurcomponent een percentage te geven. Neem het donkerste groen uit ons logo: CMYK (72%, 9%, 100%, 1%). Je zou in theorie dus 100 miljoen kleuren kunnen maken.
PMS-kleuren (Pantone matching system)
PMS-kleuren zijn opgesteld door het bedrijf Pantone. Er zijn zo’n 1.100 kleuren gedefinieerd door Pantone, die allemaal een uniek nummer hebben (bijv. PMS 7738 C). In tegenstelling tot de samengestelde kleuren binnen het RBG- en CMYK-kleurenmodel zijn PMS-kleuren niet gebaseerd om vermenging van basiskleuren. PMS beoogt de standaardisering van kleuren zodat ze voor verschillende fabrikanten, ongeacht techniek en materiaal dat gebruikt wordt, kunnen worden gereproduceerd.
Bereik je doelen met kleur!
Kies dus voor een kleur die bij jou, je bedrijf of organisatie en wat je uit wil stralen past. Het is belangrijk dat jij je ermee kunt identificeren maar net zo belangrijk voor de doelgroep die je wilt bereiken. Kies voor kleuren die goed bij elkaar passen, elkaar ondersteunen en versterken. Bedenk bij elk medium welke kleur modus je gebruikt zodat je kleuren nooit af zullen wijken en je herkenbaarheid optimaal blijft. Zo bereik jij je doelen nog beter.
Om even terug te komen op de kleuren in ons logo, je ziet dat hier een verloop van licht naar donker wordt gebruikt. In de grafische wereld beter bekend als een gradiënt. Hier lees je alles over in mijn volgende blog.