Impact digital advertising op het klimaat

De impact van digital advertising op het klimaat

In deze blog bespreken we de impact van advertenties op het gebied van duurzaamheid. We bekijken de verschillende aspecten van advertenties die bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen en we bespreken wat jij hieraan kan doen als bedrijf om deze impact te verkleinen.

“1000 impressies van een campagne staat gelijk aan het stroomverbruik van 1 wasje”

Terugdenkend aan je laatste campagne, hoeveel wasjes heb jij gedraaid?

Wat zorgt er voor deze hoge uitstoot binnen de digitale wereld

Advertenties zijn overal om ons heen. We zien ze over het hele internet verschijnen van social media tot aan nieuwswebsites. Maar wat we misschien niet beseffen, is dat de productie en distributie van deze advertenties een aanzienlijke impact heeft op het milieu. 3,7% van de totale uitstoot wereldwijd wordt veroorzaakt door het internetgebruik. Dat is zelfs nog méér dan de uitstoot van de luchtvaart!

Digital advertising heeft een groot aandeel in deze uitstoot. De hoge Co2-uitstoot in de digitale advertising wereld kan worden toegeschreven aan verschillende factoren;

Bieding proces

Binnen de advertising bestaan er talloze verschillende in- en verkoopsystemen. Inkoopsystemen worden gebruikt om digitale marketingcampagnes te boeken, terwijl verkoopsystemen worden ingezet om de advertentieruimte (slots) op een website te vullen.
Grote nieuwssites bevatten vaak tientallen van deze slots op één pagina. Elk van deze systemen zorgt voor uitstoot via de servers die ze gebruiken om data op te slaan of advertenties te laden. Door het aantal in- en verkoopsystemen te beperken, kan de uitstoot verminderd worden.

Content

De kwaliteit van de content heeft ook invloed op het energieverbruik van advertenties, wat resulteert in meer uitstoot. Een video bestaat bijvoorbeeld uit veel meer MB’s dan een foto. Hierdoor moeten de servers harder gaan werken, wat leidt tot een hoger energieverbruik. Dit resulteert in meer uitstoot.

Websites met veel advertenties

Er zijn websites waar je overspoeld wordt met advertenties zoals grote nieuwswebsites. Omdat al deze advertenties moeten worden ingeladen, worden de servers zwaarder belast, wat uiteindelijk resulteert in meer uitstoot. Door het beperken van het aantal slots op deze websites, kun je de uitstoot verminderen. Daarnaast zou je als adverteerder ervoor kunnen kiezen om deze websites te vermijden.

Inzicht in de uitstoot van je campagnes

Er zijn verschillende bedrijven die bezig zijn met tools waarmee je inzicht krijgen in de uitstoot van je campagnes. Een voorbeeld hiervan is Hiili, een Fins bedrijf. Zij hebben een klimaat-datatool die de uitstoot van je campagnes meet en vervolgens optimalisatiemogelijkheden geeft aan de hand van een cijfer en internationale benchmarks.

“Een interessante vergelijking vanuit Sanofi: 1.500.000 impressies heeft dezelfde uitstoot als een enkele vlucht van Londen naar New York.”

Wat kunnen we doen om de impact van advertenties te verkleinen?

Er zijn een aantal acties die we zelf kunnen doen om de impact van advertenties op het milieu te verkleinen.

  • Gebruik een data-tool waarmee je inzicht krijgt in de uitstoot van je campagnes
  • Denk kritisch na de over de lopende campagnes. We moeten bewust zijn van de boodschap die we over proberen te brengen. Dragen deze producten of diensten bij aan een duurzamere toekomst?
  • Investeer in sociale- en milieuprojecten
  • Maak duurzaamheid bespreekbaar binnen je bedrijf

Conclusie

Advertenties zijn een onmiskenbaar onderdeel van onze moderne samenleving. Maar we moeten ons bewust zijn van de impact die ze hebben op het milieu. Met alle bovenstaande cijfers kunnen we concluderen dat onze branche een grote impact heeft op het klimaat. Laten we daarom samen werken aan een groenere toekomst binnen onze digital advertising wereld!

Amber Kessels
[email protected]


X