02 mrt De kracht van copywriting bij nieuwsbrieven
Anno 2022 is een nieuwsbrief niet langer een ondoordachte mail waarin je strooit met kortingscodes. Nee, een nieuwsbrief is veel meer dan dat! Het ademt het DNA van je bedrijf, weet lezers te prikkelen én zorgt voor extra verkeer op je site (en wie weet omzet!). Maar hoe zorg je ervoor dat je het beoogde publiek bereikt, boeit en vasthoudt? Copywriting is hier het toverwoord! In deze blog ontdek je de kracht van copywriting bij nieuwsbrieven.
First things first: een goede binnenkomer
Hoe vaak swipe jij de notificatie van een e-mail weg, omdat het onderwerp je niet triggert? Je wil natuurlijk niet dat dat ook bij de nieuwsbrief van jouw bedrijf gebeurt. Die moet geopend worden, want die staat boordevol leuke weetjes die het vertellen waard zijn. Wees daarom creatief, speel op originele wijze in op inhakers en gebruik emoticons (indien relevant). Let er overigens wel op dat je niet te enthousiast bent met het gebruik van uitroeptekens en kreten als ‘OP=OP’ of ‘gratis’. Daar krijgen mail-apps behoorlijke jeuk van, waardoor je nieuwsbrief in de spamfolder belandt.
Bedenk boeiende inhoud
Je kunt nog zo creatief omspringen met je taal, als de boodschap niet veelzeggend is, haakt de lezer al gauw af. Afhankelijk van de services van je bedrijf bepaal je interessante onderwerpen voor een nieuwsbrief. De maandelijkse nieuwsbrief naar de personeelsvereniging zal een heel andere inhoud hebben dan de wekelijkse nieuwsbrief van de lokale kledingboetiek. Wil je zeker weten dat wat je schrijft boeiend is voor je beoogde publiek? Een korte rondvraag bij lezers kan veel waardevolle informatie opleveren!
Weet voor wie je schrijft
Welke doelgroep heb je voor ogen tijdens het schrijven van een nieuwsbrief? En komt die overeen met de doelgroep die is vastgesteld in het marketingplan? Een winkelier die mooie Italiaanse lederen schoenen verkoopt, zal niet zo gauw het woord ‘patta’s’ gebruiken in zijn communicatie. Als je de taal van je doelgroep spreekt in je nieuwsbrief, voelen klanten zich meer verbonden met je bedrijf. Gebruik je de verkeerde woorden, dan kun je de plank volledig misslaan en word je minder serieus genomen. Het vergt creatieve copywriting om bij uiteenlopende doelgroepen de juiste snaar te raken.
Geef niet alles weg
Een nieuwsbrief is idealiter niet veel langer dan tweehonderd woorden. Probeer daar maar eens je hele verhaal in kwijt te raken. Gelukkig hoeft dat ook niet! Na het lezen van slechts enkele zinnen, moet lezer nog een stapje verder willen gaan: die klik naar de website maken om het nieuwsbericht of het product verder te bekijken. Daar draagt een triggerende call to action (‘Lees verder!’ Of ‘Ontvang 10% korting!’) vaak aan bij.
Er zijn een hoop zaken waar je rekening mee moet houden bij het maken van een inhoudelijk goede nieuwsbrief. Wil jij door middel van copywriting nieuwsbrieven versturen die daadwerkelijk gelezen worden en de e-mailmarketing van je bedrijf naar een hoger niveau tillen, maar vraag je je af hoe? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!