De ontmoeting tussen ons brein en marketing

Het brein: iets waar we vandaag de dag nog steeds niet alles over weten. Dit centrale zenuwstelsel is de werkende machine achter alles wat we doen. Zo ook op het filteren en interpreteren van informatie die we ontvangen. Binnen deze informatie vallen natuurlijk ook diverse communicatie uitingen zoals advertenties, websites, productverpakkingen of de inrichting van een winkel. Bij het zien van deze uitingen reageert zowel je brein als het gehele zenuwstelsel. De wetenschap naar hoe een aankoopbeslissing in het menselijk brein tot stand komt, noemen we neuromarketing. Bij neuromarketing kijkt men dus naar de psychologische reactie en naar het gedrag van de consument op een marketingprikkel.

De werkende machine

Helaas is het niet mogelijk om de gehele doelgroep van een product of dienst onder een MRI-scan te leggen en deze te analyseren. Je zult dus op een andere manier erachter moeten komen hoe de doelgroep reageert op marketing. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van big data. Maar hoe verzamel je deze data? Een diepte-onderzoek uitzetten bij aanvang van iedere marketing uiting is vaak ontzettend tijdrovend en duur. Met tools zoals Google Analytics, Search Console en Google Tag Manager kom je al een heel eind om snel te meten wat het gedrag, en daarmee het brein, van je doelgroep doet. Twijfel je of het brein van je doelgroep sneller geneigd is tot een aankoop bij een groene of rode button? Begin dan met A/B testen!

Kruip in de huid van jouw doelgroep

Maar voordat je deze data gaat verzamelen en start met het analyseren van het brein van jouw doelgroep, dien je eerst je doelgroep te definiëren. Wie is de buyer persona? En hoe ga je deze doelgroep benaderen om hen kennis te laten maken met jouw product? Dit doe je door middel van de customer journey. De customer journey van MijnMarketing.com, beter bekend als het Kijk-Kies-Koop-model, wordt ook wel de klantreis genoemd. Het is een strategisch model dat gebruikt wordt om de klantervaring van jouw doelgroep beter in beeld te brengen. Wanneer je hebt bepaald hoe de customer journey van jouw klant eruit ziet en alle middelen inzet om jouw doelgroep te bereiken, ga je automatisch data verzamelen. Met deze data kun je vervolgens in het brein van jouw doelgroep kruipen om te analyseren hoe zij reageren op de marketingprikkels die jij uitzendt.

De customer journey stopt nooit en daarmee stopt ook nooit het analyseren van jouw data. Je wilt top of mind blijven bij de doelgroep. Juist daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je neuromarketing blijft inzetten om de doelgroep te triggeren om producten/diensten te blijven afnemen en/of je aan te raden bij andere potentiële klanten. Je zorgt ervoor dat jouw klanten loyaal blijven en dit is net zo belangrijk als het genereren van nieuwe conversies. Want waarom nieuwe conversies genereren als de huidige klantenkring door de achterdeur naar buiten loopt? Blijf dus ook deze groep goed analyseren.

Wat zijn de Do’s?

Hoe zorg je ervoor dat je de taal van jouw doelgroep spreekt? Of welke boodschap jouw doelgroep nodig heeft? Wat zijn de do’s van neuromarketing? We hebben de belangrijkste even voor je opgesomd:

Geschreven taal

Duidelijk, comfortabel en vooral begrijpelijke woorden zijn van belang om jouw doelgroep te bereiken. Uiteraard is gebruik van storytelling belangrijk, zodat jouw boodschappen niet als saai worden bestempeld. Maar overdreven en het gebruik van moeilijk woorden? Laat dat maar achterwege!

Beeldtaal

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Toch? Een foto/plaatje roept snel reactie op en kan een tekst ondersteunen bij het geven van een juist beeld over een bepaald product, dienst of onderwerp. Bewust inzetten van aantrekkelijk en persoonlijk beeld zal de lezers meestal positief beïnvloeden.

Een emotie

Mensen reageren vaak op gevoel. We zijn tenslotte emotionele wezens. Daarom is het belangrijk om het gevoel van je doelgroep aan te spreken. Ga bijvoorbeeld na waar de ambitie, het verlangen of de hoop van jouw doelgroep ligt. Ze zullen jouw boodschap associëren met iets positiefs of zullen geraakt worden. Dit roept een emotie op en daarmee verbondenheid met jouw merk.

Nu we kort hebben besproken waar je op kunt letten, kun je zelf bedenken hoe je dit voor jouw eigen product/dienst en doelgroep kunt toepassen binnen bijvoorbeeld je website of social media uitingen. Heb je een website? Zorg er dan voor dat je de tracking helemaal ‘on point’ hebt! Want hoe kun je jouw doelgroep analyseren zonder de juiste data? Juist! Dat kan niet. Een goede voorbereiding is hierin letterlijk het halve werk. Wil je zelf nóg minder werk en de data vóór jou laten werken? Denk dan eens aan machine learning. Hiermee word je letterlijk de baas over de klantreis! Meer lezen hierover? Lees dan hier de blog van Paolo over dit onderwerp.

Wil je graag aan de slag met neuromarketing? Of heb je hulp nodig bij het tracken en/of verzamelen van de juiste data? Wij helpen je graag verder. Neem een kijkje op onze website of neem contact met ons op.

Fleur Reijnders
Fleur Reijnders
[email protected]


X