Design Principe Hiërarchie

Design Principe 1: Hiërarchie

Deze blog maakt deel uit van de MM Design Principes blogreeks en neemt de tweede plaats in van de 11-delige reeks. Wil je meer lezen over de Design Principes? Download dan hier de greenpaper!

Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!

Ken je dat gevoel wanneer je op een website rondstruint en je gewoon niet kunt vinden wat je zoekt? Of na het bekijken van een flyer nog steeds geen idee hebt waar dat feest nou precies is? Je scant het ontwerp als een detective, maar de locatie houdt zich schuil als een ware verstoppertje-kampioen. Zucht. Oké, tijd om dan toch maar alles grondig te gaan lezen.

Wanneer je aan een ontwerp begint, is het belangrijk om eerst te bedenken welke informatie het moet bevatten. Wat is het meest essentiële om te communiceren? De naam van het evenement? De starttijd? Of toch de aanwezige artiesten? Je ordent de informatie in gedachten en laat het ontwerp de volgorde communiceren. Dit noemen we het aanbrengen van visuele hiërarchie. Doordat de grafisch ontwerper bepaalt wat het belangrijkste is, hoeft de lezer daar niet meer over na te denken. Hiërarchie in een ontwerp helpt lezers informatie makkelijker te vinden en begrijpen.

Er zijn zes manieren om visuele hiërarchie aan te brengen:

1. Grootte

Grotere elementen vallen eerder op. Denk aan het verschil tussen de titel en de kopjes in een magazine. Grote elementen trekken de aandacht en nodigen uit om verder te lezen.

2. Kleur

Felle kleuren trekken eerder de aandacht dan neutrale kleuren. Daarnaast trekken donkere kleuren eerder de aandacht dan lichte kleuren.

3. Contrast

Visuele elementen die niet contrasteren hebben de neiging in elkaar over te lopen, terwijl elementen die contrasteren eruit springen. Denk bijvoorbeeld aan lichte en donkere kleuren, gladde en ruwe texturen, grote en kleine vormen. Contrast prikkelt de zintuigen en trekt onze aandacht.

4. Uitlijning

Uitlijning zorgt voor rust tussen alle verschillende elementen. Niet-uitgelijnde elementen vallen eerder op dan uitgelijnde elementen. De ontwerper kan zodoende subtiel spelen met de hiërarchie door speciale elementen niet uit te lijnen.

5. Herhaling

Het herhalen van elementen, objecten en kleuren zorgt voor herkenning, rust en eenheid in het ontwerp. Het creëert ritme en harmonie. Een element dat uit de herhaling valt, trekt onze aandacht.

6. Witruimte

Witruimte wordt vaak gezien als ongebruikte ruimte, maar het is juist een krachtig hulpmiddel. Door goed gebruik te maken van witruimte, kan je elementen extra accentueren.

Door bewust gebruik te maken van deze elementen, kan je visuele hiërarchie aanbrengen in je ontwerp. Stel daarbij prioriteiten: niet alles kan evenveel aandacht krijgen! Om te helpen met beslissen wat belangrijk is voor de gebruiker, kun je je verdiepen in de klantreis. Vanaf nu zullen er geen gefrustreerde lezers meer zijn die wanhopig zoeken naar de feestlocatie op jouw flyer. Waar is dat feestje? Hier, precies hier is dat feestje!

Ben je benieuwd naar het tweede Design Principe? Klik dan verder naar Design Principe 2: Balans.

Wil je meer lezen over de Design Principes? Download dan hier de greenpaper!

Dagny Vogely
[email protected]


X