Balans

Design Principe 2: Balans

Deze blog maakt deel uit van de MM Design Principes blogreeks en neemt de derde plaats in van de 11-delige reeks. Wil je meer lezen over de Design Principes? Download dan hier de greenpaper!

Even de balans opmaken

We blijven in evenwicht door te balanceren. Zodra iets je evenwicht verstoort, verplaats je automatisch jouw eigen zwaartepunt om de balans weer te herstellen. Lekker stevig en stabiel met beide voeten op de grond. Dat gevoel willen we ook in een grafisch ontwerp. Voelt je ontwerp een beetje wankel aan? Dan is het tijd om de balans op te maken!

Het gewicht in een grafisch ontwerp heeft niets te maken met de weegschaal. Het gaat om visueel gewicht – hoeveel aandacht een element krijgt, bepaalt zijn ‘zwaarte’. Elk element binnen design heeft een eigen visueel gewicht. Niet alleen de grootte van elementen, maar ook kleur en textuur kunnen invloed hebben op het gewicht. Denk maar aan een kamer waarin een grote rode stoel staat. Je plaatst hier waarschijnlijk liever niet te veel andere grote meubels en decoratie omheen, maar kleine voorwerpen met neutralere kleuren kunnen wel goed werken.

Door middel van de juiste balans en positionering kun je de aandacht van de gebruiker bewust sturen in een grafisch ontwerp. Balans kun je toepassen op de volgende manieren:

1. Symmetrie

Symmetrie is een van de meest voorkomende manieren om balans te bereiken in een ontwerp. Evenwicht en harmonie door middel van herhaling van vormen, kleuren en patronen. Symmetrie kan worden bereikt door het spiegelen van objecten langs een denkbeeldige as, of door het herhalen van dezelfde vormen aan beide zijden van een centrale as.

2. Asymmetrie

Asymmetrie is wanneer de elementen aan beide zijden van de as niet hetzelfde zijn. Dit kan leiden tot visuele spanning en interesse opwekken. Het kan bijvoorbeeld worden bereikt door het combineren van verschillende groottes, vormen of kleuren van elementen. Het geeft een gevoel van beweging en energie, maar kan ook overweldigend zijn als het niet goed wordt toegepast of uitgevoerd.

3. Dynamische balans

Dynamische balans is een ontwerpprincipe waarbij beweging en energie worden gebruikt om visueel evenwicht te creëren. Daarvoor gebruiken we bijvoorbeeld diagonale lijnen, vormen en witruimte. Het kan helpen om een ontwerp opvallender te maken, maar er moet een goede balans zijn tussen dynamische en statische elementen om chaos te voorkomen.

4. Berekende balans

Berekende balans is wanneer de elementen volgens een vast patroon of grid zijn geplaatst, door bijvoorbeeld het gebruik van een raster of een specifieke lay-out in een ontwerp. Met een grid creëer je verwachtingen bij de kijker omtrent waar de volgende informatie te vinden is of waar de focus ligt. Dit maakt je ontwerp toegankelijker.

Dit zijn verschillende soorten van balans. De bekende gulden snede is ook een krachtig hulpmiddel in het creëren van een natuurlijke balans en een gevoel van rust in een ontwerp. Daar gaan we dieper op in in de Greenpaper ‘Wat maakt een design visueel aantrekkelijk?’.

Ben je benieuwd naar het derde Design Principe? Klik dan verder naar Design Principe 3: Contrast.
Wil je meer lezen over de Design Principes? Download dan hier de greenpaper!

About The Author

Ivo Nouwen
Ivo Nouwen
[email protected]


X