Contrast

Design Principe 3: Contrast

Deze blog maakt deel uit van de MM Design Principes blogreeks en neemt de vierde plaats in van de 11-delige reeks.
Wil je meer lezen over de Design Principes? Download dan hier de greenpaper!

Wat een contrast!

Onze hersenen zijn supersnelle informatie-verzamelaars. In minder dan een seconde beoordelen ze een ontwerp, dus het contrast moet spot-on zijn. Goed contrast is de sleutel tot een ontwerp dat niet alleen de aandacht trekt maar ook vasthoudt. De valkuil daarbij is het contrast te overdrijven met te veel concurrerende elementen. Het kan het verschil maken tussen een enthousiaste ‘Vertel me meer!’ en een verwarde ‘Wat heb ik zojuist gezien?’.

Je kunt op meerdere manieren contrast aanbrengen in een ontwerp. Een design kan contrasteren in onder andere kleur, typografie, grootte en nog vele andere elementen.

1. Kleur

Contrast in kleur is één van de meest voorkomende contrasten van design. Denk hierbij aan lichte tekst op een donkere achtergrond, of vice versa. Of hoe een gekleurde button op een website je aandacht trekt om een product toe te voegen aan je winkelmand. Contrasterende kleuren zijn kleuren die recht tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel.

2. Typografie

Het combineren van lettertypes kun je op verschillende manieren toepassen. Denk aan verschillende lettertypes gebruiken, maar ook cursief of vet gedrukte woorden gebruiken. Daarnaast kun je binnen typografie variëren in kleur en grootte. Dit helpt bij het creëren van een typografisch contrast. Vergeet niet om altijd de leesbaarheid en hiërarchie in gedachten te houden!

3. Grootte

Als er twee cirkels in een ontwerp staan, kijken we eerst naar de grootste, zelfs als de kleinere cirkel een contrasterende kleur heeft. Van nature zijn we ingesteld om aandacht te schenken aan het grootste element, waardoor we dit als eerste zien. Contrast in grootte is daarom ook een goede manier om visuele hiërarchie aan een compositie toe te voegen.

4. Andere elementen

Ook andere aanvullende elementen zoals vorm, richting, uitlijning, textuur, en beweging kunnen contrast toevoegen aan een visueel ontwerp. Door bijvoorbeeld een tekst diagonaal ten opzichte van horizontale tekst te plaatsen geef je een interessant contrast. Ook nabijheid, positie en patronen kunnen contrasterend werken. In de Greenpaper ‘Wat maakt een design visueel aantrekkelijk?’ gaan we daar dieper op in.

Spelen met contrast is leuk, maar houd altijd voldoende rekening ermee dat je ontwerp toegankelijk is voor het grote publiek, waaronder mensen met een handicap, zoals slechtzienden of kleurenblinden. Kleurenblindheid komt vaker voor dan gedacht. Zo’n 700.000 Nederlanders zijn namelijk kleurenblind! Een goede contrastratio is dus extreem belangrijk in een grafisch ontwerp.

Ben je benieuwd naar het vierde Design Principe? Klik dan verder naar Design Principe 4: Groeperen.

Wil je meer lezen over de Design Principes? Download dan hier de greenpaper!

Birgit Daniels
[email protected]


X