10 sep Design Principe 6: Patronen
Deze blog maakt deel uit van de MM Design Principes blogreeks en neemt de zevende plaats in van de 11-delige reeks.
Wil je meer lezen over de Design Principes? Download dan hier de greenpaper!
Tijd om oude patronen te doorbreken
Patronen zijn overal om ons heen. In de regelmatige tred van voetstappen op een trottoir, de wisseling van de seizoenen, en zelfs in het ritme van onze ademhaling, ontvouwen zich voortdurend patronen. Waarschijnlijk niet direct het eerste waar je aan dacht! Het vloerkleed op de grond, dat leuke design op het behang… En trek die kledingkast maar eens open. Bewust of onbewust zien we overal patronen!
Een patroon is in principe het gebruik van herhalende elementen. Patronen maken de dag uitdagend en trekken de aandacht van ons allemaal als we ernaar kijken. Het maakt ons nieuwsgieriger om verder te kijken. Hoe kunnen we met patronen spelen in een grafisch ontwerp?
Patronen in een visueel ontwerp
In een visueel ontwerp kan er sprake zijn van patronen. Denk aan herhalende kleuren, objecten of vormen, of een combinatie van verschillende elementen. Met patronen kunnen we de focus op een element in een ontwerp leggen of op een gegroepeerde combinatie van elementen. Elementen die zo gerangschikt zijn dat ze keer op keer herhaald worden, een ritme vormen, zorgen ervoor dat het menselijk oog een patroon ziet.
Patronen in literatuur
Bij het ontwerpen van literatuur kan het gebruik van bepaalde kleuren, typografie en ontwerpelementen worden herhaald om de aandacht van de kijker te trekken en deze op een ordelijke manier door het stuk te leiden. Een repeterend element kan bestaan uit herhaalde lijnen, vormen, kleuren of zelfs ontwerpelementen.
Patronen in fotografie
Het is erg uitdagend en interessant om patronen vast te leggen door ze te fotograferen. Denk niet alleen aan kleur, maar ook aan lichte en donkere vlakken, en contrasten. Leg bijvoorbeeld de focus eens juist op een licht of donker element, dan komen de patronen vanzelf meer naar voren of lijken ze te vervagen. En met de juiste nabewerking kun je net iets meer de focus leggen op een bepaald element in het patroon.
Patronen in reflectie
Wanneer we een patroon vormgeven, dan kan er op bepaalde punten een reflectie toegepast worden. Dit kan een horizontale en/of verticale spiegeling zijn. Deze spiegeling/reflectie van vormen kan een patroon versterken. Het zorgt voor ultieme symmetrie.
Het is duidelijk dat patronen in een grafisch ontwerp niet alleen visuele versieringen zijn, maar tevens een krachtige tool om de aandacht te trekken én vast te houden. Dus; tijd om die oude patronen eens te doorbreken!
Ben je benieuwd naar het zevende Design Principe? Klik dan verder naar Design Principe 7: Consistentie.
Wil je meer lezen over de Design Principes? Download dan hier de greenpaper!