20 jun Google Search Generative Experience: de impact op SEO
De SEO-wereld stond weer even op zijn kop toen de Search Generative Experience werd aangekondigd tijdens het Google I/O event op 10 mei. Gaan de werkzaamheden van de SEO-specialist helemaal op de schop, of blijven we doorgaan zoals het nu gaat? In dit blog lees je wat deze vernieuwing inhoudt en welke invloed het heeft op zoekmachineoptimalisatie.
Wat is de Search Generative Experience?
De Search Generative Experience zorgt ervoor dat gebruikers sneller en efficiënter informatie kunnen vinden via Google. Deze nieuwe toevoeging verschilt van de conventionele zoekfunctie doordat het een AI-gestuurde chatfunctionaliteit integreert. Met de Search Generative Experience kunnen gebruikers zoekopdrachten uitvoeren op een conversatiegerichte manier in de zoekmachine zelf. Op basis van de zoekopdracht voorziet Google een uitgebreid antwoord met bronnenoverzicht en potentiële bijkomende vervolgvragen. Als de gebruiker andere vragen heeft die niet overeenkomen met de voorstellen van Google, kan er via de chatfunctie een zelfgekozen vervolgvraag gesteld worden. Afhankelijk van de zoekopdracht, ziet het antwoord er anders uit. Zo kan Google een overzicht met verschillende opties tonen van bijvoorbeeld horecazaken en producten.
Search Generative Experience vs Bard: wat is verschil?
De Search Generative Experience is een functionaliteit die is geïntegreerd in de Google-zoekmachine. De antwoorden van de zoekmachine worden boven de organische zoekresultaten in Google weergegeven. Deze nieuwe functie richt zich op het verstrekken van antwoorden op basis van informatie binnen de zoekmachine zelf. Bard daarentegen is een chatbot gericht op het genereren van langere tekst die kan worden gebruikt voor creatieve doeleinden. Bard staat los van de Search Generative Experience en maakt dus ook geen deel uit van de traditionele zoekfunctie van Google.
Hoe kiest Google bronnen om weer te geven?
De zoekmachine zoekt naar overeenkomende feiten tussen verschillende hoogwaardige websitebronnen om een antwoord te formuleren op zoekopdrachten. Het AI-gegenereerde antwoord wordt dus gebaseerd op informatie van verschillende websites die op de zoekresultatenpagina worden vermeld met een klikbare afbeelding, titel en URL.
Welke SEO best practices blijven van toepassing?
Het merendeel van de gekende zoekmachineoptimalisaties blijven van toepassing. Google weet dat gebruikers liever lezen over de persoonlijke ervaringen van anderen. Daarom neemt het belang van het onderdeel Experience van E-E-A-T toe. Creëer dus content die geschreven wordt door een expert met aantoonbare ervaring.
Aangezien Google wil voorkomen dat er foutieve informatie wordt gedeeld met deze nieuwe AI-functionaliteit zal er een grotere focus liggen op betrouwbare bronnen. Ook het belang van autoriteit zal dus toenemen.
Zoekopdrachten worden nog specifieker. Verleg daarom de focus van specifieke zoekwoorden naar het schrijven van webteksten op basis van de Helpful Content Update. Leer daarvoor je doelgroep écht kennen. Wat zijn hun pijnpunten? Welke vragen hebben ze? Welke vragen hebben bestaande klanten? Welke voordelen biedt jouw product of service?
Kortom, wordt de AI-functionaliteit een mooie toevoeging aan de zoekmachine waardoor de gebruiker nog sneller en efficiënter informatie kan vinden. Maar om de juiste informatie te geven, moet Google nog steeds op de juiste manier gevoed worden. Daarom is het van belang dat de SEO-specialist inspeelt op deze vernieuwing waarbij E-E-A-T, autoriteit en waardevolle content nog belangrijker worden.