Chinese Marketeers

Chinees Nieuwjaar: wat kunnen we leren van Chinese marketeers?

Het afgelopen weekend werd het Chinees Nieuwjaar gevierd en daarmee is het jaar van de rat officieel begonnen. Heel China viert dit zoals gewoonlijk met twee weken aan festiviteiten. Hoewel je het misschien niet direct zou denken, kunnen we op het gebied van marketing en de Customer Journey nog veel van Chinese marketeers leren.

Chinese bedrijven en webshops veroveren de e-commerce wereld. Wie heeft er immers nog niet geshopt bij AliExpress, dé webgigant die al jarenlang explosief groeit in ‘het Westen’? Het begin van het nieuwe jaar biedt ons een goede gelegenheid om eens te kijken naar enkele belangrijke lessen die Chinese marketeers ons kunnen leren.

 

Denk ‘mobile-first

De wereld van marketing draait in China volledig om e-commerce en in het bijzonder om mobile marketing. De grote webgiganten hebben hun Customer Journey én webshops volledig in het teken gesteld van de mobiele bezoeker. Niet alleen het ontwerp van de webshop speelt hierin een cruciale rol, maar ook de betaalmogelijkheden en de doorloopsnelheid van het bestelproces staan hierin centraal. Deze ontwikkeling beperkt zich in China niet alleen tot de grote webshops. Van tandpasta tot complete waterparken; je vindt het allemaal in de wereld van de Chinese webshops.

Dat de ‘mobile-first’ mentaliteit in China een stuk dieper in de maatschappij geworteld is dan in Nederland, heeft ook te maken met de grote Chinese drie-eenheid BAT (Baidu, Alibaba en Tencent). Deze zoekmachine, e-commerce gigant en technologie gigant beheersen een groot deel van de Chinese markt en zetten alles in op mobiele transacties. Tencent is bijvoorbeeld de ontwikkelaar van WeChat, hét Chinese social mediaplatform dat het niet alleen vergemakkelijkt om diensten te bestellen en klanten mobiel te laten betalen, maar ook veelvuldig gebruik maakt van QR codes om bepaalde acties uit te voeren. Het overgrote deel van de Chinese consumenten maakt gebruik van de diensten van een of meerdere van deze giganten. Goed werkende websites zijn hierdoor de gewoonste zaak van de wereld geworden.

 

QR-codes

QR-codes  zijn geen nieuw begrip in de wereld van de Westerse e-commerce. Ze kennen zo nu en dan een periode van opleving, maar kregen nooit echt een vaste voet aan de grond. Dit terwijl de mogelijkheden van QR-codes reuze zijn. Chinese marketeers laten zien dat het toch de moeite waard is om QR-codes onderdeel uit te laten maken van jouw Customer Journey.

Buiten het voordeel dat QR-codes je in staat stellen om informatie eenvoudig te delen, kunnen ze ook ingezet worden als betaalmiddel. Van restaurant tot straatverkoper, je kunt in China op allerlei plekken met een QR-code betalen. In Nederland kan deze functionaliteit bijvoorbeeld overgenomen worden in combinatie met Tikkie, om zo mobiel betalen in (horeca)zaken te stimuleren.

Daarnaast worden QR-codes in China gebruikt voor het delen van contactgegevens, het downloaden van apps, het verschaffen van aanvullende productinformatie en het aanmaken van accounts in webshops. Je registreert je bijvoorbeeld slechts 1x via een app, waarna je gegevens automatisch overgezet worden bij het scannen van de QR-code. Hoewel dit misschien niet de veiligste optie is, laat dit wel de grote mogelijkheden van QR-codes  zien. Nu Snapchat een ingebouwde QR-scanner heeft en jongeren dus bereikt kunnen worden via een QR-code, is het de hoogste tijd om deze tool een tweede kans te geven.

 

Zet AI in voor gepersonaliseerde klantervaringen

Data is koning en in China zetten ze nog een stapje extra als het om de inzet van data gaat. Aan de hand van AI (Artificial Intelligence) analyseren Chinese giganten als Alibaba en Tencent de data die hun gebruikers achterlaten om niet alleen de Customer Journey hierop aan te passen, maar ook productsuggesties te kunnen geven die volledig gebaseerd zijn op het internetgedrag van de consument. Alibaba gebruikt bijvoorbeeld niet alleen de data die ze vanuit haar app verzamelt, maar ook alle data die ze via haar grote netwerk van marketingkanalen ophaalt.

Nu denk je misschien ‘Ik gebruik ook data om mijn content vorm te geven’ of ‘Mijn webshop geeft ook productsuggesties op basis van zoekgedrag, wat maakt de Chinese variant anders?’. Het grote verschil zit in de wijze waarop de data geanalyseerd wordt. Marketing Automation vergt nog het nodige werk omdat doelgroepen geselecteerd en gecreëerd moeten worden. Door AI in deze mix te gooien, kun je ook dit proces automatiseren en zonder manuele handelingen waarde toevoegen aan de Customer Journey.

Wil jij deze lessen in de praktijk brengen en bijvoorbeeld aan de slag gaan met QR-codes of Marketing Automation? Neem dan contact op met een van onze e-commerce specialisten. Zij helpen je graag op weg!

Paolo Garske
Paolo Garske
[email protected]


X