Onmisbaar voor elke organisatie: een huisstijlhandboek

Wat is een huisstijlhandboek?

In een huisstijlhandboek staan instructies en regels die ervoor zorgen dat men de huisstijl van een merk consequent doorvoert. Het is een soort handleiding waarin precies staat hoe je bepaalde visuele elementen dient te gebruiken.

Door de richtlijnen uit een huisstijlhandboek te volgen, waarborg je ook de ontwikkeling van een huisstijl. De vele communicatie-uitingen die worden gecreëerd na de lancering van een nieuw logo en huisstijl kunnen een eigen leven gaan leiden. Door het gebruik van een huisstijlhandboek zorg je voor een consistentie binnen visuele uitingen en wordt een merk herkenbaar.

Onderdelen die altijd terugkomen in een huisstijlhandboek zijn:

  • Logo gebruik;
  • Pay-off gebruik;
  • Kleurgebruik;
  • Typografie;
  • Stijlelementen;
  • Fotografie/illustratie.

 

Vaak wordt een huisstijlhandboek nog aangevuld met achtergrondinformatie over het merk of de historie van een bedrijf. Ook de tone of voice en voorbeelden van uitingen kunnen hierin worden opgenomen.

Waarom?

Voor het opbouwen van een waardevol en herkenbaar merk is een huisstijlhandboek dus een must. Het blijven herhalen van vormen, stijlen, bepaalde typografie en fotografie zullen ervoor zorgen dat een merk blijft hangen. Ons brein werkt nou eenmaal zo dat wanneer we maar vaak genoeg iets zien (bewust én onbewust), we het bestempelen als betrouwbaar en interessant. Precies om die reden is het dus belangrijk om de continuïteit te beschermen.

Valkuilen

Nog een reden waarom het zo belangrijk is om je aan een huisstijlhandboek te houden zijn de valkuilen die op loer liggen. Na vele communicatie-uitingen is het niet vreemd dat men eens voor een ander lettertype kiest omdat het beter past bij deze ene uiting, of voor één keer een ander kleur. Of “laten we eens iets anders doen, we doen al zo lang hetzelfde”.

Een kleine aanpassing in typografie, fotografie of misschien de plaatsing van het logo lijkt misschien niet zo’n groot probleem, maar als iedere aanpassing weer door een volgende designer of online marketeer wordt doorgevoerd dan zijn uitingen op den duur visueel heel anders.

Het is niet vreemd dat dit gebeurd. Het aan

tal mensen binnen een organisatie groeit of een medewerker moet het werk van een ander overnemen. Het niet juist naleven van de regels uit een huisstijlhandboek is zo gebeurd. Juist daarom is zo’n huisstijlhandboek zo belangrijk.

Do’s (en dont’s)

Zet de volgende vraagtekens bij onderstaande onderdelen die terugkomen in een huisstijlhandboek:

Logo

Denk na over hoe het beeldmerk gebruikt mag worden. Mag dat ook los van het woordmerk staan? Hoe ziet het logo eruit in verschillende kleuren? Of in zwart wit? Laat in een huisstijlhandboek ook zien hoe het logo niet mag worden afgebeeld. Denk ook na over de minimale grootte van een logo en hoeveel witruimte het logo minimaal dient te hebben.

Pay-off

Hoe gebruik je de slogan? Wordt deze altijd in combinatie met het logo geplaatst? Of mag dat ook los? En op welke uitingen mag dat dan wel of niet?

Kleurgebruik

Wat zijn de primaire kleuren? Wat zijn de secundaire kleuren? Omdat kleur op drukwerk anders overkomt dan op een beeldscherm is het belangrijk om de kleuren vast te leggen in zowel CMYK, PMS, RGB en Hex kleurcodes.

Typografie

Welke lettertypes mogen er worden gebruikt? Denk hierbij aan zowel drukwerk als online toepassingen zoals PowerPoint presentaties. Welk font wordt gebruikt voor koppen? En welke voor broodtekst? Denk je ook aan de regelafstand?

Stijlelementen

Als je ook met iconen en bepaalde vormen werkt kun je het gebruik hiervan vastleggen in een huisstijlhandboek. Denk hierbij aan welke vormen en kleuren gebruikt en gecombineerd mogen worden.

Fotografie/illustratie

Denk goed na over welke stijl van toepassing is. Maak ook duidelijk welke foto’s/illustraties niet mogen worden gebruikt. Worden de foto’s nabewerkt? Leg dit dan ook vast.

Aan de slag met een huisstijlhandboek

Wil jij advies over hoe je een huisstijlhandboek moet ontwikkelen? De specialisten van MijnMarketing.com staan voor je klaar.

Lindsay Szustka-Hendriks
Lindsay Szustka-Hendriks
[email protected]


X