15 okt Zoeken in Google anno 2024
Net als offline trends en behoeften verandert ook het online zoekgedrag van gebruikers continu. Geavanceerde AI-technologieën zoals ChatGPT en Gemini zorgen ervoor dat consumenten tegenwoordig hogere verwachtingen hebben van zoekmachines. Laten we de belangrijkste trends in zoekgedrag bespreken die marketeers in gedachten moeten houden om hun online zichtbaarheid anno 2024 te verbeteren.
‘What you search is what you get’
Waar gebruikers voorheen korte algemene zoekopdrachten deden om na onderzoek bij hun antwoord uit te komen, voeren gebruikers vandaag de dag steeds specifiekere zoekopdrachten uit. Volledige vragen en/of zinnen om direct de gewenste informatie naar boven te krijgen is het nieuwe normaal en steeds meer de verwachting. Een stijging in het zoekvolume van long-tail zoekwoorden (zoekopdrachten met vijf+ woorden) is dan ook al enige tijd merkbaar, iets waar wij als SEO/SEA-marketeers op dienen in te spelen.
Wat betekent dit voor ons als marketeers?
Om je website vindbaar te maken voor gerichte zoekopdrachten, is het cruciaal om je content te optimaliseren met relevante long-tail zoekwoorden. Dit kun je bereiken door de volgende stappen te volgen:
- Begrijp de zoekintentie van je doelgroep: Analyseer waar je doelgroep naar zoekt en hoe ze hun zoekopdrachten formuleren. Dit helpt je de juiste long-tail zoekwoorden te identificeren.
- Optimaliseer je websitecontent: Verwerk de long-tail zoekwoorden op een natuurlijke manier in je titels, meta descriptions, koppen en door de tekst heen op je website.
- Creëer kwalitatieve content: Zorg dat je content relevant, informatief en waardevol is voor je doelgroep. Dit vergroot de kans dat bezoekers je website vinden en er interactie mee hebben.
Zoek wat je ziet: het online zoekgedrag gaat verder dan alleen woorden
Waar het zoeken in het zoeknetwerk zich voorheen beperkte tot alleen tekst, is het tegenwoordig mogelijk om middels beeld en/of geluid gewenste zoekresultaten op te roepen. Middels Google Lens kunnen bijvoorbeeld offline gevonden artikelen worden gefotografeerd, waarna (soort)gelijke artikelen worden weergegeven waarmee eenvoudig een prijsvergelijking kan worden gedaan. De juiste inzet van content, in combinatie met een concurrerende prijs, is dan ook belangrijker dan ooit voor e-commercepartijen. Een andere mogelijkheid is zoeken middels spraak, waarbij zoekopdrachten kunnen worden opgeroepen door ‘in gesprek te gaan met Google Search’.
Wat betekent dit voor ons als marketeers?
Om je vindbaarheid te vergroten in visuele zoekresultaten, moet je:
- Hoogwaardige afbeeldingen en video’s gebruiken: Zorg ervoor dat je visuele content relevant is voor je doelgroep en van hoge kwaliteit is.
- Alt-tags optimaliseren: Voeg alt-tags toe aan je afbeeldingen met relevante zoekwoorden om ze vindbaar te maken in ‘image search’.
- Video’s delen op populaire platforms: Dien je video’s in op YouTube en andere populaire video-sharing platforms om je bereik te vergroten.
Google weet alles
Binnen de zoekopdrachten is een belangrijke verschuiving merkbaar waarbij de complexiteit van zoektermen toeneemt en de intentie hiervan verandert. Steeds vaker zoeken gebruikers naar diepgaande inzichten, gedetailleerde analyses en/of concrete oplossingen voor hun problemen/behoeften. Dit betekent dat er tegenwoordig wordt gezocht vanuit meerdere intenties, waardoor content niet alleen nóg informatiever moet zijn, maar ook moet inspelen op complexe vraagstukken en gericht moet zijn op het adviseren van je doelgroep.
Wat betekent dit voor ons als marketeers?
Om in te spelen op deze trend, moet je content creëren die dieper ingaat op de onderwerpen die relevant zijn voor je doelgroep. Dit doe je door:
- Uitgebreide blogartikelen, whitepapers en guides te schrijven: Ga diep in op relevante onderwerpen en bied je doelgroep waardevolle inzichten en praktische tips.
- Video’s en infographics te gebruiken: Maak complexe informatie visueel aantrekkelijk en behapbaar door middel van video’s en infographics.
- Een FAQ-sectie te creëren: Beantwoord op je website veelgestelde vragen over je producten, diensten of expertisegebied.
Zoeken om inspiratie op te doen
Zoals eerder genoemd, kennen we vandaag de dag een diversiteit aan intenties bij zoekopdrachten. Naast informatie en oplossingen, wordt er tegenwoordig ook gezocht met een inspirerende intentie. Gebruikers zijn op zoek naar ideeën, trends en invloeden om hun keuzes te bepalen en hun creativiteit te stimuleren. Voor ons als marketeers betekent dit dat content verder moet gaan dan nuttige en informatieve inhoud. Door creatieve en inspirerende content te produceren kan ook deze doelgroep effectief worden aangesproken.
Wat betekent dit voor ons als marketeers?
Om je content inspirerender te maken, kun je:
- Storytelling gebruiken: Vertel pakkende verhalen over je merk, producten of diensten om een emotionele connectie met je doelgroep te creëren.
- Inspirerende content op social media delen: Deel prachtige afbeeldingen, interessante video’s en thought-provoking quotes om je doelgroep te inspireren.
- Samenwerken met influencers: Werk samen met influencers in jouw branche om je bereik te vergroten en je doelgroep te inspireren met authentieke content.